Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Óvoda fejlesztések Szombathelyen

2023.06.23. 11:08

Projekt azonosítószám: TOP-6.2.1-15-SH1-2016-00002

A projekt célja és rövid összefoglalása: Szombathely MJV Önkormányzata mindig előtérben tartotta az óvodai nevelés kérdését. Az elmúlt évtizedekben a városban egyre gyarapodott az óvodák száma, igazodva az igényekhez, így több kisebb, az adott körzetben elhelyezett óvodai intézmény jött létre.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenleg 18 telephelyen működtet óvodai ellátást.

Jelen projekt a meglévő intézmények átalakítását, felújítását, esetenként torna- illetve fejlesztőszobával történő bővítését, energetikai korszerűsítését teszi lehetővé a fejlesztéssel érintett óvodákban.

Beavatkozási helyszínek:

Aréna Óvoda (9700 Szombathely, Aréna u. 8/b.)
Benczúr Óvoda (9700 Szombathely, Benczúr Gy. u. 2.)
Gazdag E. Óvoda (9700 Szombathely, Krúdy Gy. u. 2/a)
Mesevár Óvoda (9700 Szombathely, Gagarin u. 10.)
Szivárvány Óvoda (9700 Szombathely, Deák F. u. 39/a)
Vadvirág Óvoda (9700 Szombathely, Selmec u. 2.)

Aréna Óvoda

Az óvoda jelenleg 9 óvodai csoporttal rendelkezik. Az épületből hiányzott egy színvonalas egyéni fejlesztő szoba és egy szabvány szerinti tornaszoba is. Az intézmény megközelítése és belső közlekedési rendszere nehezen átlátható volt. Az épület energetikai jellemzői a kor követelményeinek már nem feleltek meg. A beruházás során az épület földszinti része (az új funkciók figyelembe vételével) akadálymentesítésre került. A kétszintes épületrész földszintjén jelentős változások történtek, melegítőkonyha, torna- és fejlesztőszoba került kialakításra. A kisméretű nevelői szobából és elkülönítőből a meglévő mellett kialakított második személyzeti öltöző készült vizesblokkal. A főbejárathoz érkezve a terület feltöltésével akadálymentes bejárat került kialakításra.

Benczúr Óvoda

A Szombathelyi Benczúr Óvoda egy 1937-ben épült villa épületből lett óvodává alakítva, jelenleg 4 csoporttal működik. Az épület homlokzata több helyen sérült, repedezett volt, az épület hőszigetelést nem kapott., visszatérő probléma volt az épület vizesedése. Az óvodai bővítés célja volt az előírásoknak megfelelő tornaszoba kialakítása (szertárral, vizesblokkal), a nyugati oldalon elhelyezkedő foglalkoztató részére szociális blokk kiépítése, a korábbi üzem szerinti közlekedés átalakítása, átlátható, független útvonalakkal, valamint a főbejárat kialakítása aulával. A belső közlekedő kiegészítésre került a konyha átalakításával, mivel korábban az átközlekedés csak a középső foglalkoztatón keresztül volt lehetséges. Ezzel az átalakítással a foglalkoztatók függetlenítése megvalósult. A homlokzati tömör téglafalak utólagos homlokzati, hőszigetelő rendszerrel kerültek felújításra.

Gazdag Erzsi Óvoda

A Szombathelyi Gazdag Erzsi Óvoda 1978-ban épült, jelenleg nyolc csoporttal üzemel. Az épület homlokzata korszerű, hőszigetelt, tetőszerkezetét az utolsó felújítás alkalmával magas tetőssé építették.

Az épület adottságait, valamint a csoport létszámokat figyelembe véve indokolt volt tornaszoba hozzáépítése. A tornaszoba az 1. emeleten csatlakozik a meglévő épülethez, ahol egy szertár is kialakításra került. A bővítményt és a meglévő épületet egy lapostetős tömeg köti össze. A tornaszoba alatt, a földszinten egy zárt kerti tároló és egy fedett-nyitott tároló került kialakításra, melyeket az udvarról lehet megközelíteni. Az intézmény akadálymentesítése keretében a bejárathoz egy akadálymentes rámpa készült. A meglévő lépcsőház mellett akadálymentes lift, előtér, tároló kapott helyet, a lépcsőházban pedig akadálymentes wc került kialakításra.

Mesevár Óvoda

A Mesevár óvoda kerítése felújítására az elmúlt évtizedekben nem került sor, ezért annak állaga meglehetősen leromlott. A kovácsoltvas kerítéselemek rögzítése és a támasztékai elgyengültek, a szerkezet régóta a kerítés műkő elemeire támaszkodott, ezért a rendszeres fagy és a szerkezet mozgása a műkő elemeket kagylósan kifagyasztotta, részben megrepesztette. A kerítés felújítása a szerkezet megerősítésével megtörtént, eredeti formájában került újjáépítésre.

Szivárvány Óvoda fejlesztése

Az 1979-ben épült Szombathelyi Szivárvány óvoda hét csoporttal működik. Az épület homlokzata omladozott, hőszigetelése hiányzott. A nyílászárókat korábbi felújítás alkalmával műanyag, hőszigeteltre cserélték. Tetőszerkezetét tekintve lapostetős, amely teljes felújítást igényelt, mert javítása nem volt gazdaságos. A korszerűsítés célja volt az épület energiaszükségleteinek csökkentése, egy korszerű, energia-hatékony és környezetbarát működtetés megvalósítása az épülethatároló szerkezetek hőszigetelésével. Megvalósult az épületburokhoz kapcsolódó, az épület működéséhez elengedhetetlen bejáratok előtetővel való védelme és biztonságos megközelíthetőségének megteremtése. Az épület bejáratainak rendezéséhez szorosan kapcsolódott az akadálymentes rámpa (főbejárat), akadálymentes parkoló és egy akadálymentes wc kialakítása is.

Vadvirág Óvoda

A Szombathelyi Vadvirág Óvoda két épületrészből áll, a tégla szerkezetes épületrész 1942-ben, a könnyűszerkezetes (CK) épületrész 1983-ban épült. A CK épület É-i homlokzatának állapota kritikus volt, mind hőszigetelés, mind a nyílászárók állapotát figyelembe véve, azonnali beavatkozást igényelt. A projektben keretében a zárófödémre hőszigetelés került, illetve az elavult héjalást cseréltük korszerű kőzuzalékos bitumen zsindelyre, valamint a hozzá tartozó fémlemez szerkezeteket javítottuk és cseréltük. Az óvodában projektarányos akadálymentesítés valósult meg.

A projekt keretében fejlesztéssel érintett valamennyi óvoda felújítása befejeződött.

Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Megítélt támogatás: 644 257 375,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítási időszak: 2017.01.01 - 2021.10.31.

Kapcsolódó letölthető tartalom (9)

Vissza az előző oldalra

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2023.06.23. 11:16