Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Elektronikus Adó Ügyintézés - ASP.ADÓ rendszerhez kapcsolódó új elektronikus ügyintézési felület

2024.01.24. 11:27

 

2019. április elején önkormányzati adóhatóságunk is csatlakozott az ASP országos adórendszerhez, emiatt jelentősen megváltozik az adózók ügyindítása, egyenleg lekérdezése és későbbiekben az adófizetése (EFER) is.

Az ASP (Application Service Provider, magyarul alkalmazás-szolgáltató) modell lényege, hogy az adózók (felhasználók) egy egyszerű böngészőprogram segítségével az interneten keresztül vehetik igénybe a távoli szolgáltató központtól a tevékenységük támogatásához szükséges szoftvereket, alkalmazásokat, amelyek segítenek a gazdálkodási, adóztatási, hagyatéki, kereskedelmi feladatok ellátásában. Az alkalmazás bevezetésével az ügyfeleknek (lakosság, vállalkozások) nyújtott igazgatási szolgáltatások színvonalának emelése a cél.

A csatlakozást követően megváltoztak az ügyintézésben használt nyomtatványok formái. Az „iForm" űrlapokat az E-önkormányzat portálról lehet elérni. 
A felület használatáról szóló tájékoztató a https://ohp-20.asp.lgov.hu/tajekoztato linken található.

Az E-önkormányzat portál az önkormányzati ASP rendszerben az elektronikus önkormányzati ügyintézés helyszíne. Az önkormányzati ASP rendszert igénybe vevő települések az E-önkormányzat portálon keresztül biztosítják ügyfeleik számára az elektronikus ügyintézéshez szükséges szolgáltatásokat. Az online ügyintézéshez szükséges a Központi Azonosítási Ügynökön (KAÜ) keresztüli azonosítás, ezért a portál használatához előfeltétel, hogy a felhasználó rendelkezzen Ügyfélkapu azonosítóval.

Fontos, hogy kitöltött űrlap beküldése csak a kitöltést megelőző bejelentkezéssel kezdeményezhető, ezért kérjük, hogy a portál nyitó oldalán az „Ügyintézés bejelentkezéssel” menüpontot szíveskedjenek választani.

 

A felületen Szombathely önkormányzati adóhatóságánál igénybe vehető elektronikus ügyintézési szolgáltatások az alábbiak:

1. Adóegyenleg lekérdezés: Az ügyfél lekérheti adott településhez tartozó helyi adó egyenlegét. Az egyenleg lekérdezéséhez a felhasználónak másodlagos azonosítóként az Ügyfélkapus azonosítás után meg kell adnia az adóazonosító jelét, vagy adószámát is. Azonosítás után a felhasználó lekérdezheti az adott településen belül személyes egyenlegét, vagy azon személyek (természetes vagy jogi) egyenlegét, amelyeket mint képviseleti joggal felruházott személyként összerendelési nyilatkozatban kérelmezett az önkormányzatnál.

2. Ügyindítás: Egy elektronikus űrlap benyújtása. A település és az ügy kiválasztása után az űrlapkitöltő alkalmazás segítségével tudja az ügyfél kitölteni és elektronikusan beküldeni az űrlapot. Az ügyindítás bejelentkezéshez kötött szolgáltatás.

3. Adóbevallási információk: A szolgáltatás használatával lehetősége nyílik arra, hogy a kiválasztott önkormányzatnál nyilvántartott adóbevallásait/adatbejelentéseit lekérdezze.

A www.szombathely.hu honlapon illetve a https://szombathely.eado.hu/ felületen korábban elérhető „ÁNYK” űrlapok megszüntetésre kerültek. A korábban már a saját „ÁNYK”-ba letöltött és azon keresztül beküldött űrlapok automatikusan elutasításra kerülnek.

 

Szombathely Önkormányzati adóhatósága által
az E-önkormányzat portálra publikált űrlapok:

Ágazat: Adóügy

Általános adónyomtatványok:

 • Adategyeztetés önkormányzati adóügyben
 • Adó- és értékbizonyítvány kiállítási kérelem
 • Automatikus részletfizetési kérelem
 • Bejelentkezés, változás-bejelentés
 • Bevallás előrehozott helyi adóról
 • Kérelem adóigazolás, adóhatósági bizonyítvány kiadására
 • Meghatalmazás önkormányzati adóügyekben
 • Megkeresés köztartozás behajtására
 • Méltányossági kérelem
 • Nyilatkozat az adómentesség igénybevételéről
 • Túlfizetés átvezetési és visszatérítési kérelem

Építmányadó:

 • Adatbejelentés a reklámhordozó utáni építményadóról
 • Adatbejelentés az épület, épületrész utáni építményadóról

Idegenforgalmi adó:

 • Adóbevallás az idegenforgalmi adóról
 • Adóbevallás az idegenforgalmi adóról (2019.01.01-től)

Iparűzési adó:

 • Iparűzési adó előleg módosítási kérelem

Jövedéki adó (magánfőzött párlat):

 • Bejelentés desztillálóberendezés tulajdonjogáról, tulajdonjogának megszerzéséről

Jövedéki adó (termőföld bérbeadás):

 • Termőföld bérbeadásából származó jövedelem adójához kapcsolódó bevallás
 • Erdőnek minősülő termőföld haszonbérbe adásából, valamint az erdőnek minősülő termőföldön folytatott társult erdőgazdálkodásból származó jövedelem adómentességéről szóló kiegészítő nyilatkozat

Talajterhelési díj:

 • Talajterhelési díj bevallás

Amennyiben az Ön által intézendő ügyben nem talál formanyomtatványt, akkor beadványát az Általános Célú Kérelem Űrlap szolgáltatáson (e-Papír https://epapir.gov.hu/) keresztül terjesztheti be.
Az ügyfélkapus azonosítást követően a kitöltés során az alábbiakat kell kiválasztani: 
Témacsoport: Önkormányzati igazgatás; 
Ügytípus: Adóügyek; 
Címzett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Önkormányzati adóhatóságunk és az ASP Központ azon dolgozik, hogy a nyújtott szolgáltatások színvonala minél inkább az Önök megelégedettségét szolgálja.

 

Vissza az előző oldalra

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2024.01.24. 16:23