Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Szombathely bel- és csapadékvíz védelmi rendszerének fejlesztése

2023.06.23. 09:36

Projekt azonosítószám: TOP-6.3.3-15-SH1-2016-00001

A projekt célja és rövid összefoglalása: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának célja a belterületi csapadékvíz elvezetési,- gazdálkodási rendszerének fejlesztése, környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, további környezeti káresemények megelőzése. A fejlesztések esetében a cél a belterületre hullott csapadékvizek és felszín alól előtörő fakadó vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezése és a települések belterületének védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kötelező közigazgatási feladatai mellett kiemelt figyelmet fordít a város infrastrukturális fejlesztésére. A hosszú távú fejlesztési tervei között egyaránt szerepel a város komplex és teljes körű belterületi csapadékvíz-elvezető hálózatának kiépítése.

A pályázat keretében támogatást nyert beruházás célja a városrészeket behálózó csatornák rendezésével, a belterületi csapadékvíz-gyűjtő és elvezető árokrendszer felújításával, hogy a településre hulló és a belterületre jutó csapadék károkozás nélkül kerüljön levezetésre a befogadókba.

Jelen projekt megvalósulása javítja a város infrastruktúráját, illeszkedik a településfejlesztési konstrukcióba, s hozzájárul az élhető vidéki életminőséghez. A beruházással az eddigi elöntések, vízkárok, továbbá a lefolyástalan területek megszüntetése és biztonságos leürítése a cél.

Beavatkozási helyszínek:

- Stromfeld lakótelep (Bárdosi Németh J. u.- Minerva ltp. gerincvezeték)
- Joskar-Ola lakótelep (Károlyi Antal u. vége - Gyöngyös árapasztó)
- Nárai út (Középhegyi út - Pap árok)
- Kámon-Herény II. ütem (Szent Imre h. u)
- Olad falu (Arany patak u. - Áchim A. u. közötti szakasz)
- Szatmár u. (Csaba u. - Mérleg u. közötti szakasz)
- Mérleg u. (Pálya u. - II/a.j. árok)
- Rumi út (Csiti tó - 1. vasúti átjáró)

A Joskar-Ola és Stromfeld lakótelepen valósultak meg elsőként az építési munkák, a beruházások 2019. február hónapban lezárultak. A további hat szakaszra vonatkozóan a kivitelezési munkák 2020. év elején fejeződtek be.

A tervezett fejlesztések megvalósításával összesen 8 942 m bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmény újult meg Szombathelyen.

Kedvezményezett: Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Megítélt támogatás: 783 252 601,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítási időszak: 2016.10.01 - 2020.08.29.

Kapcsolódó letölthető tartalom (2)

Vissza az előző oldalra

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2023.06.23. 10:57