Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Óvodák energetikai korszerűsítése

2023.06.23. 09:31

Projekt azonosítószám: TOP-6.5.1-15-SH1-2016-00004

 

 

ZÁRÓ  SAJTÓKÖZLEMÉNY         

Befejeződött az óvodák energetikai korszerűsítése

Sikeres városi fejlesztés zárult, befejeződött a „Óvodák energetikai korszerűsítése” című projekt. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Hétszínvirág, a Micimackó és a Margaréta Óvodák felújítása, többek között nyílászáró cseréje, tetőszigetelése, fűtési rendszer korszerűsítése valósult meg.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2015 áprilisában fogadta el a város Klímavédelmi és Energia Stratégiáját. A stratégiai dokumentum célkitűzései közé tartozik az üvegház hatású gázok kibocsátásának csökkentése és a megújuló energiaforrások széleskörű alkalmazása.

A fejlesztés illeszkedik a Terület- és Településfejlesztési Operatív program stratégiai céljaihoz, a széndioxid kibocsátás jelentős mérséklésével hozzájárul Szombathely MJV CO2 kibocsátást csökkentő programjához.

A TOP-6.5.1-15-SH1-2016-00004 számú, a „Óvodák energetikai korszerűsítése” című projekt az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokon, 3 különböző helyszínen valósult meg.

A fejlesztésben érintett óvodák:

  • Hétszínvirág Óvoda (9700 Szombathely, Bem J. u. 33.)
  • Micimackó Óvoda /Napsugár Óvoda (9700 Szombathely, Pázmány P. krt. 26.)
  • Margaréta Óvoda (9700 Szombathely, Margaréta u. 1.)
  • Hétszínvirág Óvoda 

Az 1970-ben épült Szombathelyi Hétszínvirág Óvoda 7 csoporttal üzemel. Az épület homlokzatát megépítése óta nem korszerűsítették, omladozó vakolat, kiálló téglák rontották az épület összképét. A hőszigetelés hiánya miatt jelentős volt a fűtési költség. Az épület tetőszerkezetét tekintve lapos tetős, mely folyamatos karbantartást és javítást igényelt a beázások visszatérésének megakadályozása érdekében. Hosszútávon a tető teljes szigetelése szükségessé vált. Az épület nyílászáróit részlegesen cserélték, de akadtak régi, megvetemedett fa nyílászárók is.

Az épület teljes felújítása során megvalósult a tető és az épület homlokzatának szigetelése, valamint a nyílászárók cseréje is. A használati melegvíz ellátás biztosítására külsőlevegős hőszivattyú került beépítésre. A villamos energia fogyasztás részbeni biztosítása érdekében 7 kWp teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre.

Micimackó Óvoda / Napsugár Óvoda

A két intézmény egy helyrajzi számon és egy épületben található, de építészetileg teljesen elkülönítetten.

A Szombathelyi Micimackó Óvoda a város egyetlen fogyatékos gyermekekkel foglalkozó óvodája 1975-ben épült. Az épület homlokzata omladozó, hőszigetelés nem volt, tetőszerkezete lapos tetős, amely teljes felújítást igényelt.

Korábban az épület nyílászárói részlegesen lettek csupán kicserélve, az építéskori ablakok állaga kritikus volt. Az épületet a Napsugár Óvodával közösen a távhő fűti. A radiátorok állapotát tekintve elavultak, teljes fűtésrendszer korszerűsítés vált szükségessé. Az épület villamos hálózata megépítése óta komolyabb felújításon nem ment keresztül.

Az óvoda felújítása kiterjedt a homlokzati hőszigetelésre, vízszigetelésre, nyílászáró cserékre, tetőszigetelésre, valamint az épület gépészeti berendezéseinek (radiátorok, elszívó berendezés stb.) cseréjére is.

A Szombathelyi Napsugár Óvoda 1975-ben épült, jelenleg öt csoporttal üzemel. Az épület homlokzata téglával burkolt, hőszigetelve nem volt. Az épület nyílászárói a konyhai rész kivételével hőszigetelt műanyagok voltak. Tetőszerkezete lapos tetős. Az épület fűtését a távhő biztosítja, a melegvíz ellátásról egyedi gázbojler gondoskodott. Az épületben található radiátorok egy része korszerű lapradiátor, viszont a csoportszobákban és irodákban alapvetően régi lemezradiátorok voltak.

Szükségessé vált az épület energetikai fejlesztése utólagos külső hőszigeteléssel, az eredeti radiátorok cseréjével, valamint a tető teljes szigetelésével.

A használati melegvíz ellátás a távhő rendszerre került rákötésre. A villamos energia fogyasztás részbeni fedezésére 20 kWp teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre.

Margaréta Óvoda

A Szombathelyi Margaréta Óvoda 1979-ben épült panelépület. A lecsökkent gyermeklétszám miatt az eredetileg 8 csoport óvodának tervezett épületben négy csoport kapott helyet. Homlokzata színezett, hőszigetelve nem volt. Tetőszerkezetét tekintve lapos tetős, az épület nyílászáróit műanyagra cserélték.

Az épületet egyedi kazán fűti, amely külön épületben található. A kazánház épületének tetőszigetelése 2013-évben teljes felújításon esett át, de belső állapota így sem volt megfelelő, tekintettel arra, hogy a beázások megszűntetése óta a vakolatot nem javították.

A projekt során megvalósult az épület utólagos külső hőszigetelése és az épületben található fűtési rendszer korszerűsítése is. A fűtési rendszerbe külsőlevegős hőszivattyú került beépítésre. A villamos energia fogyasztás részbeni fedezésére 26 kWp teljesítményű napelemes rendszer került telepítésre.

A kivitelezési munkák időtartama: 2017. november - 2019. január.

Kapcsolódó letölthető tartalom (7)

Vissza az előző oldalra

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2023.06.23. 09:35