Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Tours (Franciaország)

2023.06.17. 16:46

Tours címere

Ha ellátogatunk Tours városába, a Loire-völgy szívébe, az igazi Franciaországot tapasztalhatjuk meg. Tours több mint egyszerű turista célpont, átélhetjük azt a kultúrát, a történelmet, gasztronómiát és örökséget, amik annak a térségnek az identitását formálták, ahol a vendégszeretet és a jó élet művészetté vált. Napjainkban Tours városának 140 000 lakosa van.

Nem csupán a véletlennek köszönhető, hogy Franciaország királyai rezidenciáik helyszínéül a Loire-völgyét választották. Az élet művészete, az élet minősége és a rendkívüli környezet tökéletes helyszínt biztosít a pazar lakhelyekhez. Tours a történelmi központja és ideális kiindulópontja a kastélyok földjén keresztül kalauzoló egyedülálló útvonalnak, melyek közül a leghíresebbek az Amboise, Chenonceau, Chambord és számos egyéb kastély.

Tours Szent Márton városa is. Bazilikájával, múzeumával (korábban Marmoutier apátsága) és a Nagy Károly-toronnyal együtt Tours számos olyan örökségvédelmi hellyel rendelkezik, ami a neves püspökhöz kapcsolódik, és amely évről évre látogatók ezreit vonzza.

A “művészet és a történelem városa” titulust elnyerő Tours tekintélyes múlt szemtanúja. Mivel a XV. és XVI. században a Francia Királyság fővárosa volt, sosem szűnt meg tovább gazdagítani örökségét.

Ma Tours városa a Loire-völgy fővárosa, az UNESCO Világörökség helyszíne. Ilyen nemzetközi elismerés igazolja azokat az erőfeszítéseket, amelyek az egész Loire-medence területén zajlottak. A táj és műemlékek e csodálatos folyó vizeiben tükröződnek vissza, melynek partjai és kis szigetei ideális környezetet biztosítanak a kerékpárosoknak és sétálóknak egyaránt.

Az itt fellelhető örökség jó állapotú és mindenekelőtt nagyon élő! A Plumereau tér, a fagerendás házakkal körülvett korábbi piactér, amely az óváros közepén helyezkedik el, meg tudta tartani a város történelmi múltjának minden báját. A mára a város eseményeinek egyik fő helyszínévé váló tér számos éttermével és teraszos kávézóival naponta látogatók ezreit fogadja.

2017-ben, a Lonely Planet hivatalosan is Franciaország legszebb terének nevezte a Place Plumereau-t.

Tours-ral 2003-ban került aláírásra az az együttműködési és baráti szerződés, melyet a Szent Márton kultusz ápolása tett indokolttá népeink között. A két város vezetői főként a Szent Márton rendezvényeken, illetve az Euro-mediterrán Kulturális és Történelmi Városok Hálózata (A.V.E.C.) ülésein találkoznak egymással. Korábban több ifjúsági cserére is sor került iskolai kereteken belül, az utóbbi években főként Szombathely mint Szent Márton szülővárosa az UNESCO Világörökségi Listájára való felkerülésének szándéka miatt szorgalmazza az együttműködést francia barátainkkal.

Vissza az előző oldalra

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2023.09.21. 09:04