Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Razgrad (Bulgária)

2023.06.17. 16:47

Razgrad címere

Razgrad Bulgária északkeleti részén található, a Beli Lom folyó völgyében. Razgrad tartomány közigazgatási központja. Razgradot a Beli Lom folyó partjainál elhelyezkedő ókori római város, Abritus maradványaira építették. Abritus trák település volt i. e. IV-V. században.

Razgrad nevezetességei a XIX. századi Varosha negyed, a néprajzi múzeum, a városközpontban álló, 1864-ben épített óratorony, illetve az 1860-ban épített Csodatévő Szent Miklós-templom, a Felszabadítók mauzóleum, illetve az Ibrahim pasa mecset, amelyről úgy tartják, hogy a Balkán egyik legnagyobb mecsete. A város lakossága 35.000 fő. Razgrad tartomány Bulgária 2. legnagyobb török nemzetiségű térsége.

Razgad és Szombathely polgármesterei 2009-ben látták el kézjegyükkel a baráti megállapodást, ám a barátság kezdete régi időkre nyúlik vissza. Kulturális csoportok ugyanis többször felléptek bolgár baráti városunk fő rendezvényén, a Joghurt Vásár és Folklór és Kézműves Fesztiválon. Bolgár barátaink a Savaria Történelmi Karnevál megismerését követően honosították meg az Abritus Történelmi Fesztivált.

Vissza az előző oldalra

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2023.09.21. 09:28