Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Sajtótájékoztató a Derkovits 130 kiállítással kapcsolatban

2024.02.13. 16:44

A Szombathelyi Képtárban, a hamarosan nyíló Derkovits-kiállítás termében tartottak sajtótájékoztatót kedden a Savaria Múzeum és tagintézményei ez évi programjairól.

A Savaria Múzeum kiemelt eseményei, a Derkovits 130 és A két Reismann kiállítás szombathelyi születésű, nemzetközi jelentőségű művészek munkáját fogja bemutatni. A február 22-én nyíló Derkovits-kiállítás, melynek kurátora Cebula Anna művészettörténész, a 130 éve született művész életművét tárja elénk, a művészét, akinek iskola, lakótelep, szobor őrzi emlékét Szombathelyen, s akinek művészete előtt tisztelegve épült a Képtár – éppen 39 évvel ezelőtt, február 20-án.

Az életmű-kiállítás 64 alkotást állít ki: 39 festményt és 25 grafikát, többségük a Szombathelyi Képtár gyűjteményének része, de a Magyar Nemzeti Galéria, a Nemzeti Múzeum és a pécsi Janus Pannonius Múzeum is kölcsönöz alkotásokat. A kiállítás május 19-ig tekinthető meg, egyik különlegessége, hogy a művész Halas csendéletei együtt - Budapesten kívül - először itt lesznek láthatók.

Emellett nem feledkeznek meg Derkovits születésnapjáról sem, a Derkovits Gyula Általános Iskola április 12-én tartja hagyományos Verssoroló Gáláját, ezúttal a Képtárban. Az iskola előtti téren, a Derkovits Városrészért Egyesület jóvoltából pedig fényfestés lesz látható. Február 13-án, a művész születésnapján az Anima Sound System frontembere, Prieger Zsolt tart zenés-irodalmi előadást Derkovits, a zászlónk címmel.

A két Reismann tárlat április 25-én nyílik a Savaria Múzeumban, Kincses Károly magángyűjteményéből, a szombathelyi születésű fotográfusok, Reismann János és Marian életművéből válogatva: képeiken keresztül a XX. század történelmébe nyerhetünk bepillantást.

A sajtótájékoztatón Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester kiemelte még a Bloomsdayt, melynek programjaiban a Savaria Múzeum és a múzeumi negyed idén is aktívan részt vesz, s amely 2024-ben háromnapossá bővülve várja az érdeklődőket.

Fotó:

Bonyhádi Zoltán

Vissza az előző oldalra

Adatfeltöltésért felelős: Polgármesteri Kabinet

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2024.02.22. 09:53