Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Rendhagyó kiállítás nyílt a Dolgozók útján Szombathelyen

2024.03.20. 18:27

A szombathelyi Dolgozók útján, az oladi körforgalomtól a séi bevezető útig magyar és osztrák művészek újrahasznosított alkotásait állították ki.

Különleges projekt nyitóeseményét tartották Szombathelyen a FALCO Zrt. szervezésében március 20-án. A szombathelyi Dolgozók útján nyílt ugyanis egy különleges kiállítás Művészet + természet címmel, a FALCO Zrt., Szombathely Megyei Jogú Városa, a Soproni Egyetem és a KRONOSPAN Foundation együttműködésével. A helyszín pedig nem véletlen, itt ültetett ugyanis tavaly 57 darab fát a FALCO az önkormányzat 1000 fa programja keretében és ezek köré a fák köré „épültek” a magyar és osztrák művészek alkotásai.

A közös projekt célja, hogy a FALCO Zrt. fahulladék feldolgozási folyamatai, azaz a recycling során keletkező hulladék anyagok felhasználásával olyan művészeti alkotások szülessenek, amelyek rámutatnak a hulladék értékére, a fenntarthatóság, a körforgásos gazdaság lényegére, valamint arra, hogy a művészet milyen módon tudja ezeket a törekvéseket szemléletformálásként támogatni.

A különleges kiállítás megnyitóján részt vett és beszédet mondott dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere.

A kiállításon résztvevő alkotóművészek: Csendes Csaba, Magyarország; Stefan Haring, Ausztria;  Angelica Kugler-Bampi, Ausztria; Elisabeth Ledersberger-Lehoczky, Ausztria/Magyarország; S. Horváth Ildikó, Magyarország; Ortlieb Szilvia, Ausztria/Magyarország; Pintér Zsuzsanna, Magyarország; Rhea Uher, Bayern; Armin Ruckerbauer, Ausztria; Karl Schwarzl, Ausztria.

A most bemutatott projekt egy 2024 márciusától november végéig terjedő program része, ezek a projektek egymáshoz kapcsolódnak és egy mindenki számára látható értékteremtéssel zárulnak majd. A Dolgozók útján felállított figyelemfelkeltő alkotások a tervek szerint májusban átkerülnek a múzeumparkba, így szorosan tud kapcsolódni a városi programokhoz, kiemelten a Bloomsdayhez.

A projekt következő állomása pedig a Kámoni Arborétumban második alkalommal megvalósítandó művészeti biennále, az április 20-án megnyíló Természet és Művészet Kiállítás, valamint az azt követő programsorozat, ahol a művészek és a természet harmonikusan egymásra találhatnak.

Fotó: Nagy Jácint / Savaria Fórum

Vissza az előző oldalra

Adatfeltöltésért felelős: Polgármesteri Kabinet

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2024.03.25. 10:31