Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Kitüntetéseket adtak át a magyar kultúra napján

2024.01.23. 10:48

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A 2024-es rendezvényen, melyet az AGORA - Művelődési és Sportházban tartottak, ahol dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere mondott ünnepi beszédet.

Bujtás Ervin előadásában Várnai Zseni csodák csodája című versének megzenésítését hallhatta a közönség, majd dr. Nemény András polgármester, Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester és Putz Attila, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság elnöke adták át a díjakat a kultúra területén kiemelkedő tevékenységet végző szakembereknek. A díjátadás után gálaműsor következett, Csákányi Eszter, Hámori Gabriella és Kamarás Iván Dalversek 2.0 című összeállításában a legfrissebb dalfordításokból és dalszövegekből, valamint vicces, ünnepi és magasztos dalversekből összeállított műsorára került sor.

A gálaműsort követő állófogadáson Horváth Soma alpolgármester köszöntötte a résztvevőket és gratulált ismét a díjazottaknak.

A Magyar Kultúra Napja alkalmából átadott díjak 2024-ben:

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj” adományozható annak a személynek, aki a kulturális életben több éven át tartó kiemelkedő munkát végzett. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj” I. fokozata: Bonyhádi Károly

Bonyhádi Károly tervezőgrafikus művész, fotográfus Budapesten született. 10 éves kora óta Szombathelyen él.

A 80-as évektől számos csoportos és önálló, fotó- és képzőművészeti kiállításon találkozhatott a közönség alkotásaival - Szombathelyen, Budapesten és az ország más városaiban. Több mint 40 éves tervezőgrafikai tevékenységét számtalan igényes könyv-, lap- és arculatterv, lemezborító és plakát fémjelzi. Alkotásainak jelentős része Szombathely és Vas megye kulturális intézményeihez, szervezeteihez kötődik. Több éven keresztül dolgozott a Szombathelyi Kulturális Menedzser Irodának, a Martineum Felnőttképző Akadémiának és a Capella Savaria kamarazenekarnak. Ő kapott megbízást a Savaria Múzeum, az Iseum, a Szombathelyi Képtár és a Smidt Múzeum vizuális arculatának megtervezésére, de a Vasi Szemle és a Savaria Fórum lapterve is a nevéhez fűződik.
Megalakulása óta vezető grafikusa a Weöres Sándor Színháznak, legismertebb munkái az intézmény számára készültek: az arculat és a logó mellett megtervezett kiadványok és a több mint száz emlékezetes színházi plakát, pályájának meghatározó alkotásai.
Szívesen készít könyvterveket. Az elmúlt években több tucat tudományos és irodalmi kötet került ki a kezei alól. 2020-ban Vig Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon című könyvéért elnyerte a „Szép Magyar Könyv” díjat.

A kezdetektől aktív közreműködője volt a szombathelyi „Bloomsday” rendezvényeinek, amiért 2023-ban Szombathely városától Bloom-díjat kapott.

Alkotótevékenysége mellett 1996-tól csaknem húsz évig a Szombathelyi Művészeti Gimnáziumban, majd az Artopolis Művészeti Iskolában tanított, 2022-től pedig az ELTE Savaria Egyetemi Központ Vizuális Művészeti Tanszékének óraadó tanára.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj II. fokozatát 2024-ben két személy veheti át.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj” II. fokozata: Balikó Adrienn

Balikó Adrienn pályáját kellékesként kezdte 1992-ben a Madách Színházban. 1994-ben a szombathelyi Kulturális Menedzser Iroda gyakornoka, később rendezvényszervezője lett. Részt vett a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál színházi programjának összeállításában, közreműködött a rendezvény promóciós feladatainak ellátásában és a fesztivál programjainak lebonyolításában. Részt vett a havonta megjelenő városi műsorfüzet szerkesztésében, az intézmény által szervezett egyéb kulturális események szervezésében is. 1995 és 1997 között egyéni vállalkozóként a Szombathelyi Televízió rendezőasszisztense volt. 1998-tól 2003-ig gyártásvezetőként dolgozott a 2D Videostúdióban, amely annak idején a Duna Televízió Vas megyei tudósítója volt.  Szervezte a napi forgatásokat, koordinálta a stábok munkáját. Egyik meghatározó tagja volt a stúdió által készített várostörténeti dokumentumfilm alkotói csapatának is. 2004 és 2008 között a Szombathelyi Televízió és Rádió Kht. gyártásvezetője volt. 2008-tól, a Weöres Sándor Színház Nonprofit Kft. megalakulásától a színház munkatársa volt. Közönségszervezői munkát végzett, meghatározó szerepe volt a színház kapcsolatrendszerének kialakításában, közönségbázis létrehozásában, a propagandafeladatok ellátásában.

Kreativitása, munkabírása és -szeretete, a megoldást kereső személyisége mind hozzájárult sikeres munkavégzéséhez.

2009-től családi vállalkozásán keresztül ő lett a nézőtéri munkák koordinátora: szervezte a nézőtéri munkatársak munkáját és ellátta a nézőtéri felügyelői feladatokat. Keze alatt sok középiskolás fiatalból vált színházat szerető és értő ember.

Problémamegoldó képesség, határozott, de udvarias fellépés, a nézők érdekeit legfontosabbnak tartó magatartás és a kollégákkal kialakított jó viszony jellemezte.

Szinte minden nézőt név szerint ismert, fejben tartotta kéréseiket, tudta, ki milyen előadásokat kedvel.

2021 szeptemberében váltott a kultúra, a művészet területéről a kereskedelemre.

A „Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj” II. fokozata: Németh Zita

Németh Zita 30 éve dolgozik Szombathelyen kulturális, közművelődési területen. 1993-ban, az érettségi megszerzése után a Gyermekek Házában kezdett el dolgozni művelődésszervezőként, a kézműves tevékenységek foglalkozásvezetőjeként. Munkaköréhez tartozott a népi hagyományok ápolásával, átörökítésével kapcsolatos kézműves tevékenységek, játszóházak szervezése. Részt vett az iskolanapok programjaiban, gyermekeknek szóló pályázatok megszervezésében, kiállítások, játékos vetélkedők, táborok megvalósításában. Munka mellett szerzett diplomát a Berzsenyi Dániel Főiskolán, művelődésszervező szakon.

2007-ben a Gyermekek Háza jogutód intézménye, az AGORA Szombathelyi Kulturális és Turisztikai Központ lett.  Az átszervezést követően továbbra is folytatta az ifjúsági tevékenységére fókuszáló közművelődési munkáját a Gyermekek Háza, majd a felújított AGORA – Művelődési és Sportház központjában.

2020 óta, az AGORA átalakulását követően – a Közművelődési Igazgatóság munkatársaként – a gyermek- és ifjúságfókuszú rendezvények mellett a felnőtt célcsoportoknak szóló közművelődési feladatok szervezését is végzi, így színházi programok, koncertek lebonyolítását.

Az elmúlt években rendezvényszervezője volt Szombathely második legnagyobb számú érdeklődőt vonzó eseményének, a Szentivánéji Vigasságoknak.

Feladatvégzésében igényes, tájékozott és naprakész, ötletei segítik a közművelődési tevékenység megújulását. Az elmúlt 30 évben megszerzett tapasztalata és szakmai tudása, jó teherbírása hozzájárult az AGORA eredményességéhez. Munkáját határozottan, precízen végzi, szakmája iránt 30 éve töretlenül elkötelezett.

"A Kultúra Támogatásáért–díj” kitüntetettje: Varjuné Gergácz Katalin

Varjuné Gergácz Katalin 1990-ben kezdett el dolgozni a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A folyamatos önképzésre, az egyéni kompetenciák bővítésére való törekvés pályafutását a kezdetektől meghatározta. Gyors- és gépíró, majd ügyintéző adatrögzítő, 99-től gazdasági ügyintéző munkakört töltött be. 2001-ben mérlegképes könyvelői szakképesítést szerzett Zalaegerszegen. 2006-tól gazdasági és üzemeltetési osztályvezetője és megbízott gazdasági igazgatóhelyettese, 2009-től gazdasági igazgatóhelyettese volt a könyvtárnak. A Nyugat-magyarországi Egyetemen közgazdász végzettséget szerzett, majd a közgazdálkodás és közpolitika mesterszakot is elvégezte és a képzéshez tartozó Közintézményi menedzsment specializáció követelményeit is teljesítette. Három alkalommal is átvehette a „Berzsenyi Dániel Könyvtárért” díjat.

Áthelyezéssel került 2015-ben a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Gazdasági Ellátó Szervezethez, ahol előbb a gazdasági igazgatóhelyettesi, majd 2019-től a gazdasági igazgatói munkakört látja el. Feladata többek között a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Savaria Szimfonikus Zenekar, a Mesebolt Bábszínház és a Savaria Múzeum gazdálkodásának megszervezése, irányítása, ellenőrzése, az intézmények költségvetésével kapcsolatos feladatok ellátása. Munkakörének összetettsége, a különböző intézménytípusok közötti átjárások megteremtése, azok eltérő munkafolyamatainak gazdasági, pénzügyi összehangolása nem csupán kiemelkedő szakmai ismereteket jelent, hanem elkötelezettséget is a kulturális intézmények felé. A szigorú fiskális szemléletet követelő munkakört felelőséggel végzi, a hatáskörébe tartozó intézmények partnerként tekinthetnek személyére. A nehéz, sokszor kiszámíthatatlan időszakban is a kultúra kiemelkedő támaszaként szolgált személye.

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Vissza az előző oldalra

Adatfeltöltésért felelős: Polgármesteri Kabinet

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2024.01.23. 11:14