Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

A 2023-es Szent Márton Gála díjazottjai

2023.11.13. 23:17

Gratulálunk a kitüntetetteknek!

Weöres Sándor-díj

Anima Sound System

Az Anima Sound System történetét díjak, elismerések, külföldi turnék, világsztárokkal való együttműködések, számlatan emblematikus dal, milliós nézettségű videók jellemzik. A zenekart Prieger Zsolt és Prieger Szabolcs alapította 1993-ban. 12 lemezzel a hátuk mögött elmondható, hogy a zenekar időről időre képes megújulni, feladni a már bevált, megszokott sémákat és valami egészen más irányba indulni.

A zenekar munkássága egy speciális zenei olvasztótégely, amelyben ez elektronikus zenei alapok mellet megtalálhatók a magyar népzene, a világzene, a dub, a trip-hop és különböző fúziós zenék különböző stílusai. Zenéjük egyszerre szól a kulturális egymásra hatásról és egymásra utaltságról, a zenei testvériségről és a magyar tradícióról, amely a múltban gyökeredzik és keresi a modernitást.

Az 1997-es nemzetközi áttörést követően állandósultak a fesztiválfellépések, dalaikat neves külföldi producerek és előadók remixelték, szerepelt daluk hollywoodi szuperprodukciókban, de írtak kísérőzenét Salamon András Közel a szerelemhez című filmjéhez, adtak nagykoncertet a Művészetek Palotájában, szereztek zenét a Weröres Sándor Színház Terrorizmus című előadásához is. Mindezek ellenére mindig fontos maradt számukra a szombathelyiség, amit hangsúlyoznak is, ahol csak lehet. Az Animya Sound System idén számos koncertet adott határainkon innen és túl fennállásának 30. évfordulója alkalmából, melyből Szombathely számára felejthetetlen a Savaria Történelmi Karneválon adott zárókoncert.
 
Az Anima Sound System 2001-ben Arany Zsiráf díjat kapott a Gipsy Sound Clash lemezért, 2004-ben Fonogram díjat az Aqunistan című albumért, 2012-ben a VIVA Comet Magyar Könnyűzenei Díj életmű díjat vehette át.

 

Kelemen Zoltán

Kelemen Zoltán színművész a Weöres Sándor Színház alapító tagja. Bárhová is hívta teátrumi munkája, sok eltéphetetlen szál kötötte szülővárosához, Szombathelyhez.

Városunk színházalapításáig 2 megyeszékhely színházában dolgozott: a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tagja volt 1993 és 2001 között, itt végezte el a színészképzést. 2001 és 2008 között a Győri Nemzeti Színházban játszott. Itt 2004-ben megalapítója és művészeti vezetője a Széchenyi István Egyetem színkörének. 2001-től 2013-ig Savaria Történelmi Karnevál egyik helyszínén, a Romkertben álmodja meg a Rabszolgavásár produkciót. Minden évben új tematikát hív életre az ókori Savaria történelméből.

Írja, rendezi a máig emlegetett előadásokat. Karneváli társulatát szombathelyi lokálpatriótákból szervezi – 13 évig fáradhatatlan megtartóerőt sugározva.

2007-ben hajdani iskolatársa, régi barátja, Dömötör Tamás rendező hívja „színházcsinálásra” Szombathelyre, a HEMO-ban működő Kamara Savariába. A Hazug című előadást Jordán Tamás is megnézi és Kelemen Zoltánt invitálja egy új színház alapítására.
2008-tól a Weöres Sándor Színházban színészként több, mint 50 izgalmas szerep megformálója, 3 önálló est szereplője. Rendezőként öt előadás színpadra alkalmazására kap felkérést. Városunk lakói máig emlékként őrzik a belváros helyszínein játszódó rendezését, a Márczius című dramatikus ünnepi műsorát.

Színpadi szerepeit megidézve olyan jelentős alakításokkal bizonyította tehetségét több műfajban, mint Dés-Geszti-Békés A dzsungel könyve Sir Kánja; Shakespeare Hamletjében Rosencrantz; Csehov Sirályában Medvegyenko; Miller A salemi boszorkányokjának Thomas Putmanje, Presser-Sztevanovity-Horváth A padlás Témüllere. De idézzük meg a legutóbbi karneválszínházi Asszonyfarsang Kuki elvtársát is.

Szerepformálásait rendkívül alapos fölkészülés jellemzi, melynek során elsősorban a karakterek belső igazságát próbálja megfejteni. Ezért szívesen tanulmányozza a szakirodalmat a figurák indítékainak megértéséhez, a rendezők készséges partnere a darabok szituációinak elmélyült elemzésében, s teljes azonosulással igyekszik az életre keltendő személyek legapróbb rezdüléseit és legszenvedélyesebb kitöréseit is megteremteni. Szombathely Megyei Város ünnepi rendezvényeinek szereplője, hobbija Szombathely történelmének, helytörténeti rejtett kincseinek felkutatása. Két könyvben, a Korkórkörtérkép és a Középkorom című kötetekben rendezte össze verseit, novelláit és dalszövegeit.

Szombathely városért és a Weöres Sándor Színházban végzett sokoldalú és példamutató tevékenysége és kiemelkedő színészi munkája egyaránt méltóvá teszik a Weöres Sándor-díj elnyerésére.

 

Gothard Jenő-díj

Szabó Imre

A Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolai tanulmányai elvégzését követően 1965-től kocsifelíró, forgalmi szolgálattevő és árupénztárosként dolgozott a Pácsony és Zalaszentiván állomásokon.1967-től munka -és időelemző, üzemmérnök munkakörben a Szombathelyi vasúti állomáson látta el feladatait. 1979-től menetirányító majd menetrendszerkesztő, 1984-től 1995-ig üzemviteli vasútigazgatóhelyettes munkakörben dolgozott a MÁV Igazgatóságon. 1995-től egészen 2003-ig, nyugdíjba vonulásáig területi vasútigazgatóként látta el feladatait.


 
Szabó Imre végig járta a hivatali szakmai ranglétrát, amelynek eredményeként több évtizedes szakmai tevékenységével kiemelkedően szolgálta Szombathely fejlődését. Munkáját a vasút iránti elkötelezettségével, nagy lelkesedéssel végezte. Mindent megtett annak érdekében, hogy az általa vezetett igazgatóságon a színvonalas szakmai munka mellett az emberség is jelen legyen. Igazgatása alatt fontos volt számára a mindenkori város vezetésével, az önkormányzatokkal való együttműködés és jó munkakapcsolat megőrzése. Szavait idézve: „Mindig az volt a szándékunk, hogy az igazgatás igazgatás legyen, de minket ne azért szeressenek, mert igazgatók vagyunk, hanem azért, mert emberek vagyunk”.

Példaértékű hivatástudatával és szakmai tudásával érdemes a fentiekben leírtak alapján a „Gothard-díj” odaítélésére.

 

Brenner-díj

Horváth György

Az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem (Budapest) Általános Mérnök Karán szerzett oklevelet 1963-ban, majd munkába állt.

Első, és egyben utolsó munkahelye is a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság volt. Itt végigjárta a hivatali ranglétrát az ügyintézőtől a termelésirányítói, a főépítésvezetői beosztásokon keresztül az osztályvezetői pozícióig bezárólag. A kivitelezőként részt vett a Gyöngyös, a Répce, a Marcal, a Sorok- Perint, de más Zala megyei vízfolyások rendezési munkáiban. Meghatározó szerepe volt a rábai töltésfejlesztések munkálataiban és a Lukácsházi tározó előkészítésében.

1992-től nyugdíjba vonulásáig Szombathelyi szakaszmérnök pozíciót töltött be. Szakaszmérnökként elsődleges feladata volt a megye vizeinek és vízi létesítményeinek gondozása, jó állapotban tartása. Ennek Horváth György tökéletesen eleget tett. Munkája során mindig nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a sikeres munka érdekében a településekkel és önkormányzataikkal kiváló kapcsolatot ápoljon, így természetesen Szombathely városával is. Pályafutása során minden Vas megyei árvízvédekezés sikerében, azok irányításában oroszlánrészt vállalt, sőt többször hazánk más területein, folyói mellett is megtette ezt.

1965-ben Árvízvédelmi Érem kitüntetésben részesült 1975-ben a Vízgazdálkodás kiváló Dolgozója elismerésben részesült. 1980-ban a Kiváló Munkáért díjat vehette át.

 

Éhen Gyula-díj

Magyar Márta

Magyar Márta, a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú tanulmányait a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán, majd a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte.

Pályája elején hét évig a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központjában dolgozott kutatásszervezőként, illetve alkalmazott területfejlesztési kutatások és az akkor induló területfejlesztési programok résztvevőjeként. Másfél évtizedig a felsőoktatában is szerepet vállalt óraadóként.

2000-től területfejlesztési tanácsadóként tevékenykedett, számos hazai és nemzetközi projekt generálásában, pályázatának elkészítésében, projektmenedzselésében vett részt, többek között Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vas Megyei Önkormányzat, a Szombathelyi Egyházmegye, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Regionális Fejlesztési Ügynökség, települési önkormányzatok és kistérségi társulások, valamint ezek intézményeinek megbízásából. Egyebek mellett olyan meghatározó szombathelyi infrastrukturális fejlesztésekben is jelentős szerepe volt, mint a Történelmi Témapark, az Iseum, a Csaba utcai felüljáró és a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogatóközpont kialakítása.

A Phare CBC, Interreg, Európai Területi Együttműködés, illetve a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében több nemzetközi fejlesztésnek is menedzsere és aktív részese volt.

A fejlesztéspolitikai tervezési folyamatokba is rendszeresen bekapcsolódott, több más település és térség hasonló dokumentuma mellett közreműködött Vas Megye Területfejlesztési Programja, Szombathely Megyei Jogú Város Településfejlesztési Programja, illetve a város turizmusfejlesztési koncepciójának kidolgozásában is.

Jelenleg a Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft projektvezetője, a TOP és TOP Plusz programok végrehajtási szakmai vezetője, emellett különböző projektek irányításának részese. Munkáját minden esetben kimagasló felelőséggel, hivatástudattal és alázattal végzi. Munkabírása végtelen, nem létezik számára megoldhatatlan probléma, bármikor elérhető, legyen szó estéről vagy hétvégéről. Kiváló és szoros kapcsolatot ápol a projektmegvalósításban résztvevő Közreműködő Szervezettel, Irányító Hatósággal egyéb szakmai szervezetekkel.

A város minden fejlesztési projekt kapcsán számíthat rá, folyamatosan azért dolgozik, hogy minél több sikeres projekt megvalósulhasson, ezzel elősegítve Szombathely fejlődését.

 

Hefele-díj

Czeiner Gábor

Czeiner Gábor Kaposváron született 1940-ben. A Budapesti Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1964-ben diplomadíjasként végzett. Friss diplomával másfél hónapos nyugat-európai tanulmányúton öt országban járt.


 
1964. októbertől Szombathelyen – első munkahelyén - a Vasitervnél (Vas Megyei Tanácsi Tervező Iroda) dolgozott, rövid időn belül irányító tervezőként. Építésztervezői tevékenysége során lakó-, ipari-, oktatási-, egészségügyi épületek terveit készítette. Munkássága során mintegy 300, jórészt kiviteli tervet készített, melynek nagy része felépült. 1982-től településtervezéssel is foglalkozott. 1974 óta tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének, 15 évig tagja volt a Vas Megyei Műemlékvédelmi Bizottságnak is. Részt vett a Szentgotthárd Művelődési Központ témára kiírt zártkörű műemléki tervpályázaton, ahol második díjat nyert.
 
Munkái főleg Szombathely, Szentgotthárd, Körmend, városokban koncentrálódtak.  Utóbbi kettő az ő tevékenysége idején kapott városi rangot. E mellett dolgozott a megye határán túl is, Somogy, Zala, Veszprém megyékben. Néhány megépült munkáját, köztük 1976-ban a szentgotthárdi új városközpontját publikálta a Magyar Építőművészet folyóirat.
 
A Vasiterv után 1988-tól a Pelikán, 1995-től a Kontúr 10 tervezőiroda tagja volt nyugdíjazásáig.
 
Tevékenysége során Szentgotthárd 13 általa tervezett és felépült különböző funkciójú épülettel lett gazdagabb. Ezen idő alatt a település újra visszanyerte városi rangját. Munkája során részt vett a „Magtártemplom” hasznosítására kiírt helyi tervpályázaton. Állnak épületei Veszprém- és Somogy megyében is.
 
Szentgotthárd város vezetése 1987-ben felkérte Czeiner Gábort mellékfoglalkozású főépítészi tevékenység ellátására. Ezen munkáját 30 évig végezte. 1984 ill. 1985-ben részt vett a város addigi Általános Rendezési Tervének felülvizsgálatában, majd ezt követően a városközpont Részletes Rendezési Tervének készítésében. Jelentős szerepe volt a Rábafüzesi és a Farkasfai elkerülő utak nyomvonalának meghatározásában s a készülő tervek véleményezésében. 2000-ben munkakörén belül elkészítette Szentgotthárd városképvédelme szöveges és fotózott anyagát. A szokásos főépítészi feladatokon túl a közeljövő jelentős városrehabilitációs és műemlékvédelmi feladatának a volt a kaszagyári terület újrahasznosításának előkészítésében is részt vett.
 
Eredményesen szorgalmazta a 60-as évek elején mondvacsinált okokból lebontott Rába-hídfőben állt, a híd rekonstrukciójával egyidőben, korabeli fénykép alapján készült terv segítségével – a Nepomuki Szent János szobor védőépületének újbóli felépítését.
Közbenjárt a város legnagyobb építészeti értéke, a F. A. Pilgram tervezte kolostor-együttes temploma fedélszékének felújítása ügyében, mely munkálatok elmaradása súlyosan veszélyeztette volna a boltozatokon lévő nagyértékű Dorffmaister és Gusner festményeket.
 
Néhány tervezési munkája a több mint 300 közül:  Szentgotthárd városközpontját képező épületek. Őrség Ruházati Áruház és 20 lakás, Hármashatár Étterem és 20 lakás, Kőszeg ABC (ma COOP) áruház és 8 lakás, Szombathely, Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) bázis és irodaház, Körmend. Rákóczi út D-i oldalát képező, több mint 300 lakást és üzleteket magában foglaló négyemeletes épületegyüttes, Ugyanitt: Hétemeletes, középmagas 50 lakásos lakóépület és üzletek, Sárvár. Ipari Park. ECOPLAST, SCA, VERSTEINEN, BHV Philips Components, ITOCHU, Gyártó és raktár csarnokok kiegészítő fejépületekkel, 1000, 1500 m2 alapterületekkel. Szombathely. FORD-STRAUSS AUTÓHÁZ. Autószalon és márkaszervíz, Szombathely, SALEZIANER-MITTEX Kft. Ipari méretű mosoda és textilszállító épülete.
 
Tagja volt kamarai építész szakmai lap szerkesztőségének, a fotózáson túl rendszeresen cikkeket is írt.
 
Évtizedek óta repülő oktató tevékenységet folytatott. Légi felvételeivel kollégáit, az építési hatóságokat és kamarai újságunkat ingyenesen és szükség szerint támogatja.

 

Horváth Boldizsár-díj

I. fokozat

Kalmár Ervin

Kalmár Ervin 1981. évben érettségizett, majd 1982 és 1986 között az Ybl Miklós Műszaki Főiskolára járt, ahol mélyépítő üzemmérnöki diplomát szerzett.


 
1986 és 1989 között a Vas Megyei Víz- és Csatornamű Vállatnál beruházási mérnökként és műszaki ellenőrként víz- és csapadékvízvezetékek és azok műtárgyainak tervezését, terveztetését, az engedélyeztetési eljárások lebonyolítását, a kivitelezések belső ellenőrzését, az üzembehelyezési eljárás bonyolítását, a beruházások lezárását végezte.
 
1989-től egy évtizeden keresztül a Vas Megyei Autóközlekedési Tanintézetnél elméleti és gyakorlati oktatóként segített több száz embert jogosítványhoz.
 
1999. május 10. napával kezdett a Polgármesteri Hivatalban dolgozni, mint forgalomtechnikai ügyintéző. 2000-ben munkaköre határozott időre kiegészült a közterülethez kapcsolódó bontási, közutakhoz való csatlakozás létesítési, állagmegóvási, vagy megszüntetési referensi részfeladatokkal. Ezt követően 2007. május 1. napjáig közlekedési ügyintézői feladatokat látott el, majd egy évig csoportvezetői megbízással vezette a Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály Kommunális és Környezetvédelmi Iroda Közlekedési Csoport szervezeti egységét. A Hivatal szervezeti átalakítása következtében megszüntetésre kerültek a csoport megnevezésű szervezeti egységek, ezért munkáját a továbbiakban az irodavezető helyetteseként ügyintézői munkakörben folytatta. Nagy szakmai hozzáértéssel végzett munkája elismeréseként 2007. december 1. napjától a hivatal vezetője szakmai tanácsadói címet adományozott részére. 2013-ban az akkori irodavezető nyugdíjazását követően természetes volt, hogy a több éves gyakorlati tapasztalata, tudatos felelősségvállalása és a csapatmunkában való irányító szerepvállalása alkalmassá teszi arra, hogy július 1. napjával őt nevezzék ki a Kommunális és Környezetvédelmi Iroda vezetőjének. 2019. november 10. napjától vezeti a Városüzemeltetési Osztályt, ahol a közlekedési, beruházási, városüzemeltetési és közbeszerzési ügyek koordinálásáért, irányításáért felel.

2012. évben a Polgármesteri Hivatal által adományozott, a 2012. év köztisztviselője-díjban részesült. 2013. évben a 2013-as nagy dunai árvíz elleni védekezés során végzett tevékenysége elismeréseként a honvédelmi miniszter az „Árvízvédelemért” Szolgálati Jelet adományozta részére.
 
Kalmár Ervint mindig a rendkívül magas színvonalon, a közösség, a városért végzett munka jellemezte. Csendes, de szakmai kérdésekben kikezdhetetlen tekintéllyel rendelkező ember, aki mindenkinek mindig rendelkezésre áll. Fejből ismeri Szombathely valamennyi utcáját, annak minden közlekedési, üzemeltetési problémáját. Közvetlen munkatársaival mindig megtalálja a megfelelő hangot. Szakmai körökben elismert szakember, a társhatóságokkal való együttműködése példaértékű.
 
A korábbi kispályás focit és tenisz helyét egyre inkább átveszi életében a baráti körben játszott komoly kártyacsata, de néha még előkerül a sokszáz kilométert látott kerékpár is.

 

Horváth Boldizsár-díj

II. fokozat

Pásti Zsuzsa

Pásti Zsuzsanna középiskolai tanulmányait Szombathelyen, a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban folytatta, ahol 1983-ban sikeres érettségi vizsgát és gépíró szakvizsgát tett.

1989. augusztusától a Magyar Vagon-és Gépgyár RÁBA Futómű gyár szombathelyi kirendeltségének szerszámtechnológiai osztályán kezdett el dolgozni, mint gépíró. 5 évvel később a Magyar Nemzeti Bank Szombathelyi Igazgatóságánál, mint ügyintéző vállalt munkát.

Mindig fontos volt számára, látókörének szélesítése, tudásának bővítése. Így 1987-1989 között középfokú népművelő- ügyintéző- szervező képesítést nyújtó tanfolyamot végzett, majd ezt követően felvételt nyert a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolára, művelődésszervező szakra, ahol diplomát és szociális szervező szakirányú képesítést szerzett.
GYES mellett 6 hónapot a Falumúzeumban, mint tárlatvezető dolgozott. 1996. júliusában szociálpolitikai szakigazgatás-szervezői oklevelet szerzett, szintén a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. 1995-ben sikeres közigazgatási alapvizsgát, majd 2000-ben szakvizsgát tett.

A Főiskola elvégzése után került Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalához. 1992 és 2007 között szociálpolitikai ügyintézőként, 2007 és 2015 között kulturális ügyintézőként dolgozott a Hivatalban. 2015 óta – jelenleg is - köznevelési és óvodai ügyintéző munkakört tölt be. Napi kapcsolatban van az önkormányzati óvodákkal, azok munkatársaival, akik mindig számíthatnak rá, legyen szó ügyintézésről, óvodavezetői értekezlet-, vagy szakmai programok szervezéséről.  Az Egészségügyi, Kulturális és Köznevelési Iroda munkatársaként bekapcsolódott az „Aktív Időskor Szombathelyen” program szervezésébe, lebonyolításába is. Lelkiismeretesen, nagy odaadással végzi a munkáját, kollégái bármikor fordulhatnak hozzá.
 
A Soroptimist International Club Szombathelyi csoportjának célkitűzéseit – az egyedülálló anyák, a családon kívül felnövő gyerekek, a fogyatékkal élő fiatalok és családjaik segítése, és a nők elleni erőszakkal szembeni fellépés – nagy lelkesedéssel és tenni akarással igyekszik megvalósítani. A Clubnak alapítása óta tagja, 2020 és 2022 között elnöke volt.
Mindemellett szabadidejében az éneklésnek hódol, a Szentháromság Vegyeskar és az Erkel Kórus alt szólamát erősíti. A 2023. év végi nyugdíjba vonulásával a számára oly kedves nagyszülői szerepben még inkább kiteljesedhet, több időt tölthet imádott iker unokáival és családjával.

 

Filó László

Filó László azt követően, hogy autószerelőként végzett, 1980-ban a MÁV Osztószertárfőnökségen helyezkedett el, mint karbantartó, gépjárművezető. Feladatát képezte a szertárfőnökség épülete karbantartási feladatainak ellátása, az ott lévő gépjárművek karbantartása.


 
Ezt követően 1984. év végén a Vas Megyei Víz- és Csatornamű Vállalatnál dolgozott gépjárművezetőként, ahol személy- és eszközszállítási feladatokat látott el.
 
1985. július 15. napjától mind a mai napig a Polgármesteri Hivatal gépjárművezetője. Az önkormányzatok létrejöttét követően a mai napig az éppen tisztségben lévő polgármester mellett végezte, végi munkáját. E munka természetes velejárójaként ő végzi a hivatali gépjárművek műszaki állapotának figyelemmel kísérését, az üzemeltetéssel kapcsolatos vezetését, elszámolásokat készít, és szükség esetén részt vesz az egyes hivatali feladatok végzésében is.
 
Legendás nyugalmáról, higgadtságáról, ami nem egyszer mentette meg az általa vezetett gépjárműben utazók életét. A végtelenségig pontos, percíz, aki olyan komolyan veszi munkáját, és az azzal járó felelősséget, hogy eddig minden polgármester őt választotta gépkocsivezetőjeként. Balestmentes közlekedésért 1995-ben, 2000-ben, 2005-ben, 2010-ben is elismerésben részesült, 2016. évben átvehette az 1.250.000 km balesetmentes közlekedésért járó emléklapot.

 

Szombathely Közbiztonságáért-díj

Németh Kálmán Zsolt

Németh Kálmán Zsolt r. alezredes 1993. július 1-jétől teljesít hivatásos rendőri szolgálatot a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság állományában. Pályafutását a Közlekedésrendészeti Osztály Forgalomellenőrző Alosztályán ellenőrző járőrként kezdte, majd 1997. április 1-jén áthelyezésre került a Szombathelyi Rendőrkapitányság állományába, ahol szintén a Közlekedésrendészeti Osztályon látta el feladatait helyszínelő és balesetvizsgálói beosztásban. Ezt követően 2000. február 1-jei hatállyal a Szombathelyi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályának Vizsgálati Alosztályán teljesített szolgálatot vizsgálóként 2001. június 1-jéig.

A Rendőrtiszti Főiskola felsőfokú rendőrszervező szakának 2001. évben történő elvégzése után rendőrhadnaggyá nevezték ki, és a Vizsgálati Alosztályon előbb megbízott, majd kinevezett fővizsgáló beosztásba került.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztálya Őr- és Járőrszolgálati Alosztályának állományába 2004. december 1-jei hatállyal került megbízott alosztályvezetőhelyettes beosztásba. Az alosztály megbízott alosztályvezetőjeként látta el szolgálati feladatait 2005. április 1-jétől, ezután 2006. február 1. és 2007. december 31. között kinevezett alosztályvezetőként irányította az alosztály munkáját.

A Szombathelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya Bűnügyi Készenléti Alosztályának alosztályvezetője 2008. január 1-jétől.

Németh Kálmán r. alezredes szolgálati feladatait hosszú ideje maximális alapossággal, magas színvonalon, mindig rendkívüli fegyelemmel, önállóan látja el. Az alosztály szerteágazó feladatainak koordinálása, a munkavégzés megszervezése, az állomány szakmai és emberi felkészítése terén komoly szakmai és emberi támogatást nyújt, egyúttal helyettesíti távollétében a bűnügyi osztályvezetőt.

A szakterületére vonatkozó jogszabályokat jól ismeri, azokat maradéktalanul betartja és betartatja. Parancsnoki munkájával vezetője elégedett.

Elméleti és gyakorlati tudása kiemelkedő. Normaismeretének szinten tartására jelentős energiát fordít. A jelentkező szolgálati feladatokhoz jól alkalmazkodik, rugalmas, gondolkodása komplex, a megszerzett szakmai ismereteket a gyakorlatban, a mindennapokban, a szakmai tevékenysége során is kiválóan alkalmazza. Konfliktuskezelő készsége, döntési képessége alapján is kiválóan alkalmas az alosztályvezetői feladatainak ellátására. Az általa irányított alosztály állományával közösen - különösen a forrónyomos tevékenyég végrehajtása és annak koordinálása során -, jelentős részt vállal a Rendőrkapitányság eredményességének javításában.

Fenti bűnügyi tevékenységével nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Szombathely Megyei Jogú Városa élhető, stabil közbiztonsággal büszkélkedő megyeszékhelye lehessen Vas Vármegyének.

A fentiek alapján Németh Kálmán Zsolt r. alezredes urat javaslom a „Szombathely Közbiztonságáért-díj”elismerésre történő felterjesztésre.

 

Ifjúságért-díj

Tóth Balázs

Tóth Balázs Szombathelyen született. Pályáját számlaügyintézőként kezdte a NAV Vas Megyei Igazgatóságánál. Valószínűleg már ekkor tudta, hogy ez nem igazán az a terület, ahol tevékenykedni szeretne, hiszen beiratkozott a Pécsi Tudományegyetem szociális munka szakára, amit kitűnő minősítéssel végzett el.

A tanulás mellett diákként aktívan részt vett a Máltai Szeretetszolgálat munkájában, csellengő fiataloknak nyújtott segítséget, valamint büntetés-végrehajtási intézetekben fiataloknak tartott csoportfoglalkozásokat, segítve ezzel a társadalmi visszailleszkedésüket. Diplomamunkájának témája a fiatalok kábítószerhasználati szokásainak vizsgálata volt. Diplomaszerzését követően a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Képzési Központjában dolgozott, mint tanársegéd, ekkor végezte el a szociálpolitika mesterszakot jeles eredménnyel. Megvédett egyetemi diplomamunkájában is a függőségek kerültek górcső alá, itt már az önsegítő csoportokat vizsgálta. Később képzési igazgatóhelyettesnek nevezték ki. 2016-ban kezdte meg munkáját Szombathely MJV Polgármesteri Hivatalában, kezdetben, mint pályázati ügyintéző, majd szociálpolitikai ügyintéző.

A hivatalos feladatai mellett társadalmi szerepvállalása is kiemelkedő. Oktatóként az ELTE és a PTE képzési központjaiban adja át tudását a jövő fiatal szakembereinek. Tóth Balázs a Tíz Lépcső Alapítvány munkatársaként segíti a nehéz sorsú fiatalokat az útkeresésben. Saját szabadidejét feláldozva kábítószerhasználó és problémás fiataloknak nyújt egyéni tanácsadást, valamint pszichiátriai és szenvedélybetegeknek csoportfoglalkozásokat. Általános és középiskolákban, valamint gyermekotthonokban felvilágosító előadásokat tart a kábítószerek veszélyeiről. Munkájának elismerése, hogy Szombathely MJV Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának társelnökévé választották. Precíz munkavégzés jellemzi, nyitott, elfogadó személyiség, aki szívesen segít másoknak. Szereti magát kipróbálni új területeken. A sport területén is kiemelkedő a hozzáállása, hiszen átlag feletti teljesítményre képes a kerékpározásban, megmutatva ezzel fiataloknak, hogy a problémákra nem a szerhasználat a megoldás.

 

Az Év Civil Szervezete-díj

Savaria Legio Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület

A Savaria Legio Hagyománykutató, Hagyományőrző és Ismeretterjesztő Egyesület – a köztudatban csak Savaria Legio - 1998. őszén alakult – bejegyzése egyesületként 1999. januárjában történt meg, ettől datálódik az egyesület tényleges megalakulása - azzal a céllal, hogy feltárja és közkinccsé tegye Szombathely – Savaria – római kori emlékeit. Az egyesület, nevének megfelelően először a Római Birodalom hadseregének a város történetében betöltött szerepét kutatta.


 
Az egyesület a céljai eléréséhez egy különös, a megalakuláskor hazánkban még szokatlannak tűnő módszert választott – római katonákká válva elevenítik meg a történelem e dicsőséges korszakát. Mai mesterek által, eredeti régészeti leletek és egykori ábrázolások alapján, korhű módon elkészített viseletben, fegyverzetben és használati tárgyakkal felszerelve igyekeznek bemutatni a világ első hivatásos hadseregét, a kor csúcstechnikáját – felidézve a XV. Apollinaris Legio katonáinak és Savaria egykori polgárainak hétköznapjait és ünnepeit.
 
Az egyesület – a tagság elmúlt 25 évben nyújtott áldozatos munkájának köszönhetően - közel 25 legionárius fegyverzetével és felszerelésével rendelkezik, ami nagyobb katonai alegység megjelenítésére, látványos alakzatok és formációk bemutatására is lehetőséget ad. Amikor szöges saruikat, vagy veretekkel díszített fegyveröveiket – a római katonai szolgálat szimbólumait – magukra öltik, nem csak Szombathely múltjának egy szeletét keltik életre, de a Pannóniát rómaivá tévő, várost teremtő „alapító atyák” emléke előtt is tisztelegni kívánnak. Teszik ezt határon belül és Európa számos országában, Franciaországtól egészen Romániáig bezárólag, öregbítette azzal Szombathely – Savaria – hírnevét.
 
A Savaria Legio aktív közösségi életet él, hisz nélkülük szinte elképzelhetetlen a 2000. óta megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevál, ahol elévülhetetlen érdemeket szereztek az újkori Savaria Karnevál létrehozásában, előkészítésében.
 
A Savaria Legio Egyesület Alapszabályban rögzített céljai között szerepel az, hogy az általános és középfokú oktatási intézmények diákjait be kell vonni egyesület hagyománykutató és hagyományőrző munkájába, ezzel is gazdagítva a partner oktatási intézményben folyó történelmi, művészettörténeti, irodalmi képzést.

Céljaikat az elmúlt közel 25 évben sikerre vitték, rendszeresen tartanak interaktív történelemórát alap és középfokú oktatási intézmények diákjai számára. Így Szombathelyen többek között a Zrínyi Ilona Általános Iskola, Paragvári utcai Általános Iskola, Neumann János Általános Iskola, ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Nyitra utcai Általános Iskola, Perintparti Szó-Fogadó Szombathelyi Waldorf Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Vas Megyei Szakképzési Centrum Savaria Technikum és Kollégium, Hefele Menyhért Szakképző Iskola diákjai ismerkedhettek meg testközelből a római katonák felszereléseivel. Vépé, kőszegi, zalaegerszegi, soproni iskolák diákjai is részt vehettek az interaktív történelemórákon.
 
Az egyesület a MIRA Orient Art Kulturális és Jóléti Alapítvánnyal együttműködve társszervezőként rendezi meg évek óta az „ORIENT-Tál Jótékonysági Bál”-t, ahol a bevétellel az Aranyhíd Egységes Gyógypedagógiai, Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézmény tanulásban akadályozott, értelmileg akadályozott, autista és halmozottan sérült általános iskolai diákok képzését, fejlesztését támogatják, segítik.
 
A 2004. szeptemberében bemutatott Argo című film elején a római kori csatajelenetben a Savaria Legio katonái láthatóak, valamint az egyesület szerepet vállalt a Szent Márton életéről készült hazai rendezésű film elkészítésében.
Az egyesület - külföldi elismertségének eredményeként - az ORF televízió felkérésének eleget téve aktív szerepet vállalt 2006-ban a „Carnuntum – Nagyváros a barbárok földjén” című film elkészítésében. A film 2006-os bemutatójával egy időben jelent meg német nyelven a „Weltstadt im Land der Barbaren” című könyv, melyben a címlapfotón kívül számos fénykép illusztráción láthatóak a Savaria Legio legionáriusai.
 
Az egyesület 2024-ben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, és céljuk, hogy töretlen lelkesedéssel, megfiatalodott tagsággal tovább haladjanak az alapító tagok és a „veteránok” által kijelölt úton.

 

Capella Savaria Egyesület

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon, 1981-ben alakult Szombathelyen. Újító törekvései nagy feltűnést keltettek a zenei életben.


 
A Capella Savaria Egyesület célja, hogy a régebbi korok zenéinek korhű megszólaltatása révén zenei hagyományokat ápoljon, ehhez kapcsolódóan zenei előadó-művészeti tevékenységet támogasson, kibontakoztasson. Teszi ezt az azonos néven megalakult zenekar által.
 
Céljául a barokk és a klasszikus zene korhű előadását tűzte ki, felhasználva a kor dokumentumait. Németh Pál alapította az együttest. 1992-től Kalló Zsolt az együttes koncertmestere, 1999-től művészeti vezetője is. Hangszereik XVIII. századi mesterek eredeti munkái, vagy ezek másolatai. Előadásukban kamara és zenekari darabok, operák, oratórikus művek hallhatók. Több mint 80 hanglemezük készült, melyek közül öt elnyerte az „Év hanglemeze” díjat. Felvételeiket a Hungaroton, a Centaur Records, a Quintana, a Harmonia Mundi, a Dynamic, a Naxos, és a Dorian Records cégek adták ki. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik. Opera és passió sorozatuk világhírű karmestere, Nicholas McGegan (az együttes Első Vendégkarmestere) 20 lemezfelvételt készített a Capella Savariával. Emellett igazi ritkaságok is megtalálhatók lemezeiken: magyar művek a XVIII. századból, Druschetzky, Roman, A. Scarlatti, B. Marcello, Telemann, Werner, Naudot, Rameau, Fasch és Muffat művei. Számtalan hangversenyük volt 22 európai országban, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Izraelben. A magyar fesztiválok (Sopron, Fertőd, Budapest, Zemplén) gyakori résztvevői, de koncerteztek már Brugge, Innsbruck, Regensburg, Göttingen, Halle, Utrecht, Zerbst, Varsó, Wroclaw régi-zene fesztiváljain is. A zenekart 1991-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2006-ban – a zenekar fennállásának 25 éves évfordulóján – a Prima Primissima szakmai és közönségdíjat is a Capella Savariának ítélték Vas megyében. A kanadai Opus Magazine így ír róluk: „Európa egyik legjobb zenekara”.

Weöres Sándor-díj 2017-ben: Szombathely város művészeti életében végzett kiemelkedő munkájáért, Szombathely város hírnevének gyarapításáért.
 
A Capella Savaria művészeti vezetője Kalló Zsolt hegedű – művészeti vezető, koncertmester és szólistája 1990-ben kitüntetéssel végzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián Perényi Eszter növendékeként. 1988-89-ben Végh Sándornál is folytatott tanulmányokat Salzburgban. Bejárta a világot több rangos kamaraegyüttes koncertmestereként (Sonora Hungarica, Aura Musicale, Concerto Armonico, Orfeo Zenekar), de szólistaként is ismertté vált TV-, rádió- és CD-felvételein keresztül. Az Authentic Quartett és a Trio Antiqua alapítója. Régizenei kurzusok meghívott tanára. 2019-ig a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium volt, jelenleg a győri Széchenyi István Egyetem, Varga Tibor Zeneművészeti Intézet docense. 2008-ban Halász Ferenc-díjjal tűntették ki az oktatásban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.

2010-ben DLA doktori címet szerzett. Tomasini, Kraus, Michael Haydn hegedűversenyeinek magyarországi bemutatója is az ő nevéhez fűződik. 2012-ben Vas Megye Kultúrájáért kitűntetésben részesült. 2014-ben Liszt-díjjal tüntették ki. 2018-ban habilitált. 2022-ben Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült.

Az elmúlt 30 év azt bizonyítja, hogy ez a nagy múlttal rendelkező, aktív egyesület öregbíti a város hírnevét, a kulturális – ezen belül a komolyzenei élet – terén kiemelkedő tevékenységet végez, áldozatos munkájának elismeréseként méltó „Az Év Civil Szervezete” díjra.

 

Tóth Géza-díj

Antalovits Ferenc

Antalovits Ferenc 1953-ban született Csepregen. A Szombathelyi Haladás VSE versenyzőjeként lett világszerte ismert, s egyben elismert súlyemelő. Sportolói és edzői pályafutása során végig a Szombathelyi Haladás tagja volt. Versenyzőként kettő alkalommal képviselte a magyar színeket olimpián 1976-ban Montrealban, négy évvel később 1980-ban pedig a moszkvai olimpián. 1978-ban a gattysburgi vb-n félnehézsúlyban bronzérmet szerzett. 1979-ben Alexandriában megnyerte az Afrika bajnokságot. Pályafutása során kétszer szerzett Európa-bajnoki bronzérmet, de négy világbajnoki bronz is a nevéhez fűződik. A magyar bajnoki címet kétszer hódította el és további öt alkalommal lett ezüstérmes.

A későbbiekben edzőként is remekelt, az ő tanítványa volt Márkus Erzsébet, aki a 2000-es sydney-i olimpián ezüstérmet szerzett, de ő volt a nevelőedzője Krutzler Eszternek is, aki négy évvel később Athénban szintén ezüstérmet szerzett. Kétszeres világbajnok edző: Dankó Ilona 1996-ban, Márkus Erzsébet 1999-ben nyert világbajnokságot tanítványaként. A mai napig nagyra becsült tagja a szombathelyi súlyemelő közösségnek. A sport iránti elkötelezettségéért, a versenysport területén végzett tevékenységéért a szombathelyi sporttársadalom örökké hálás lesz. 2016. évi nyugdíjba vonulása óta családjának él.​

Antalovits Ferencet pályafutása és edzői karrierje során többször is kitüntették. Szombathely -Megyei Jogú Város Önkormányzata 1998-ban Pünkösthy Csaba-díj elismerésben részesítette. 2007-ben a Magyar Súlyemelő Szövetség az év edzője címmel tüntette ki. 2010-ben pedig az Önkormányzati Minisztérium a Magyar Sportért Díj III. fokozatát adományozta számára. Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2010. évben Szombathely Sportjáért Életmű díjban részesítette. Vas Megyei Prima Primissima közönségdíjat vehette át 2013-ban.

 

Szombathelyért-díj

Horváth Lajos (posztumusz)

Horváth Lajos 1942-ben Szombathelyen született. Az általános iskola zrínyis évei után 1960-ban a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett. 1963-ban a Szombathelyi Felsőfokú Tanítóképző Intézetben általános iskolai tanítói oklevelet szerzett, majd Bérbaltaváron kezdte meg szakmai életpályáját, ahol 1970-ig tanított, valamint a község sport és a kulturális életét  is szervezte.

1975-től Moszkvában tanult, onnan  egy újabb diplomával és nyelvvizsgával tért haza. 1989-től-a szombathelyi Váci Mihály Iskola igazgatója volt. Igazgatói pályafutása kezdetétől egyaránt törekedett a vácis hagyományok megtartására és új programok, képzések kialakítására. (pl. a Fiú Énekiskola, a labdarúgó csoportok, a Képzőművészeti Tagozat, majd a Dolgozók Általános Iskolája működtetése)

Folyamatosan képezte magát, szerteágazó vezetői feladatai mellett nyelvtanári diplomát szerzett, évente részt vett az iskolaigazgatói továbbképzéseken.
 
2002-től a Vas Megyei Pedagógiai Intézet, majd a Nyugat-magyarországi Egyetem Pedagógiai Szolgáltató Központ megbízásából megyei szaktanácsadói feladatokat is ellátott.
 
Az iskolai tevékenysége mellett aktív részt vállalt elnökségi tagként, majd elnökként (1996-2005) a városi Gyermekvédő Liga céljainak megvalósításában. Kimagasló elköteleződéssel szervezett városi szintű Mikulás-napi programokat, iskolai szünetekre sportnapokat, nyári táborokat a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Alapítója a Változó Világért Alapítványnak, amely szintén a hátrányos helyzetű felnőttek megsegítésére jött létre.

1998-tól 2003-ig a Derkovits Városrészért Közhasznú Egyesületnek tagja, majd elnökségi tagja volt. Fontos szerepet vállalt az un. Tele-ház elindításában, a működtetés segítésében, mely abban az időben egyedüli lehetősége volt a városrészen élőknek a számítógép és internet használatára. Szeretett iskolájától 2003-ban címzetes igazgatóként búcsúzott. Nyugalmazott igazgatóként, óraadó pedagógusként éveken át tanított a város egyetlen Ifjúsági Tagozatán, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű, tanulásban lemaradt fiatalokat segítette, tanította. Feladatot vállalt Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett nyári napközis táborban. Az önkormányzat balatonberényi táborában is vállalt pedagógiai feladatot a gyermekek nyári élményeinek, hasznos időtöltésének gazdagításához.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata számos kitüntetéssel ismerte el pedagógusi, intézményvezetői életpályáját. 1999-ben „Szombathely Oktatásügyéért-díjat”, 2001-ben az „Ifjúságért díjat” vehette át. 2003-ban Címzetes igazgatói kinevezéssel került elismerésre a rendkívüli, kimagasló pedagógiai életpályája, majd Arany emlékdiploma átvétele 2013-ban, "Az értelmet sugárzó gyermekszemek fénye a legszebb világosság, őszinte, kis szívük szeretete pedig a legnemesebb melegség, ami igazán tápot ad minden erőfeszítésünknek" - fogalmazta meg igazgató úr az iskola 20 éves jubileuma kapcsán.

A pedagógusi hivatás iránti elkötelezettsége, alázata, hivatástudata példaértékű volt. Eredményes, sikeres pedagógiai-vezetői munkájával, emberi értékeivel elnyerte a tanítványok, szülök, és szombathelyi pedagógus-társadalom nagyrabecsülését.

 

Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesterének Emlékérme

Dr. Gulyás Ferenc

Dr. Gulyás Ferenc r. ezredes, rendőrségi főtanácsos a Rendőrtiszti Főiskola elvégzését követően, 1993. július 1-jén kezdte hivatásos rendőri szolgálatát a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Sárvári Rendőrkapitánysága Közrendvédelmi Osztályának állományában osztályvezető-helyettesként, majd egy évre vezénylésre került a Bűnügyi Osztály állományába, nyomozói feladatok ellátására. A Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának osztályvezető-helyettesévé 1995-ben nevezték ki. A Közlekedésrendészeti Osztály osztályvezetői feladatait 1996-tól látta el, majd 2004-ben a Közrendvédelmi Osztály vezetője lett. 2005-ben a Főkapitányság Hivatala Ügyeleti Osztályának állományába helyezték át osztályvezetői beosztásba, majd a Főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője lett. A Sárvári Rendőrkapitányság kapitányságvezetői feladatait 2008-tól látta el, majd 2012. december 16-i hatállyal nevezték ki a Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetőjévé, amely feladatot 2023. október 31. napjáig látta el.


 
Munkaköri feladatait megbízhatóan, kellő alapossággal, magas színvonalon végzi. A felmerülő problémákat rugalmasan és kreatív hozzáállással, szakmai körültekintéssel oldja meg. Elméleti és gyakorlati tudása kiemelkedő, nagy tapasztalattal bíró, határozott, felkészült vezető. Három évtizedes rendőri szolgálata alatt valamennyi szolgálati beosztásában példaértékű munkát végzett. 2015-ben „Szombathely Közbiztonságáért-díj”, 2021-ben „Szombathely Közrendjéért-díj” kitüntetésben részesült.
 
A Szombathelyi Rendőrkapitányság vezetésének ideje alatt az önkormányzattal és vezetőivel, valamint a társszervekkel kiváló kapcsolatot alakított ki, amellyel nagy mértékben hozzájárult a Rendőrkapitányság kiemelkedően eredményes és elismert szakmai munkájához. A Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság munkájában is aktívan részt vett, állandó meghívottként, majd 2019-től a Bizottság rendes tagjaként támogatta az önkormányzat bizottságának munkáját.

 

Közszolgálatért Életműdíj

Szabó Ilona

1964-ben született Szombathelyen. Középiskolai tanulmányait a Rudas László Közgazdasági Szakközépiskola igazgatás-ügyviteli ágazatán végezte, ahol 1982-ben sikeres érettségi vizsgát tett. Az érettségi mellett igazgatási ügyintéző, jegyzőkönyvvezető, gépgyorsíró szakképesítést szerzett. 1983. október 1-jén a Városi Tanácsnál kezdett el dolgozni, majd 1984-1987-ig az Államigazgatási Főiskolára járt, ahol igazgatás-szervező végzettséget szerzett.

A főiskola elvégzése után 1987. augusztus 1. napjától a Kőszeg Város Tanácsa Titkárságán helyezkedett el, mint főelőadó. 1990-ben a Kőszegi Polgármesteri Hivatal Szervezési és Közigazgatási Irodájára került, ahol szabálysértési, lakás, valamint birtokvédelmi ügyek ellátása volt a feladata.
 
1995. április 1. napjával áthelyezéssel került Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala állományába, ahol elsőként alpolgármesteri titkár, majd két évig polgármesteri titkár, 2003. augusztustól, mint törvényességi belső ellenőr dolgozott.
2003. december 1. napjától a Képviselői Csoport vezetője lett, jelenleg is ezt a belső szervezeti egységet, – a név változása miatt – a Képviselői Irodát vezeti.
 
2009. november 11. napján szakmai tanácsadói címben, míg 2011. november 12. napján Horváth Boldizsár-díj I. fokozatában részesült. Horváth Boldizsár-díj" adományozható annak a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett.

2013. évben Vas Megye Önkormányzata Széll Kálmán-díjban részesítette. „Széll Kálmán-díj” azon személynek adományozható, aki huzamos ideig tartó, magas színvonalú tevékenységével, jelentős teljesítményével járult hozzá Vas vármegye közigazgatási feladatainak magas színvonalú ellátásához, eredményes fejlesztéséhez.

Munkája során a testület működésével kapcsolatos területen megkerülhetetlen szaktekintély lett. Hosszú pályáján megszámlálhatatlan kollégát készített fel a feladatvégzésre. Segítőkészsége, teherbírása, problémamegoldása egyedülálló. Sok éven át segítette a választások, népszavazások lebonyolítását. A testületi tagok is bátran kereshették, mindig készségesen segítette a munkájukat. Az osztály, iroda közösségépítésében is mindig lelkesen vett részt.

“Közszolgálatért Életmű-díj” adományozható annak a közszolgálatban dolgozó, elsősorban Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatalánál, illetve az Önkormányzat által fenntartott intézményeknél közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában hosszabb időn át – de legalább 25 éven keresztül – kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. Szabó Ilona életútja minden elemében maximálisan megfelel a díj feltételeinek.

 

Szociális Munkáért Életműdíj

Dr. Giczy Sarolta (posztumusz)

Dr. Giczy Sarolta Csornán született 1947-ben. 1971-ben végzett e Pécsi Orvostudományi Egyetemen, majd belgyógyász és iskola-ifjúságorvostan szakvizsgát tett, elvégezte a felsőfokú narkológiai és transzfúziós tanfolyamot is. A Szombathelyi Városi Tanács VB. Egészségügyi Osztályán kezdett dolgozni az egyetem elvégzését követően. 1973-tól a Markusovszky Kórház belgyógyászati osztályán folytatta gyógyító tevékenységét. 1981-től ifjúsági csoportvezető főorvosként dolgozott.  Emellett 1988-1993. között a BDTF / ma ELTE/ Pedagógiai Tanszékén óraadóként egészségnevelést oktatott. 1991-től az ÁNTSZ Vas megyei Intézetének osztályvezető főorvosa, megyei tisztiorvos lett. 1993-től a POTE Egészségügyi Főiskolai Kar Szombathelyi Tagozatának adjunktusa, később docense lett. 2001-től a Vas Megyei Önkormányzati Hivatal Szociális-és Ifjúságvédelmi Titkárság vezetője volt.

A Fodor József Iskolaegészségügyi Társaság tagja volt 1983-tól, majd vezetőségi tagja lett 1991.-1996 között. Ugyancsak 1983-tól lett tagja a Pápai Páriz Országos Egészségnevelési Egyesületnek. A Vöröskereszt megyei vezetőségének tagjaként az OTSH Gyógytestnevelés Szakértői Bizottsága munkájában is rendszeresen részt vett. Országos elsősegélynyújtó konferenciákat szervezett a MMSZ keretén belül.
 
Számos tudományos munkája, kutatása, publikációja bizonyították elkötelezettségét a gyógyító- segítő munka terén. Az emberek szolgálata életének meghatározója volt.

Az 1991-ben létrejött Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának egyik alapító tagja, majd annak
Vas és Zala megye/ területi vezetői tisztséget is elnyerte és az Országos Elnökség tagja lett.
Szombathelyen létrehozta az idősek napközijét. A hátrányos helyzetű gyermekeknek étkezéssel egybekötve délutáni foglalkozásokat szervezett szakképzett pedagógusok segítségével.  Kárpátaljára többször indított segélyszállítmányokat.  Mozgássérültek részére nyaranta táborokat szervezett.

Külföldi kapcsolatok segítségével cserelátogatások színesítették a fiatalok, elsősorban a rászoruló gyermekek életét. A 2001. évi árvíz idején néhány segítőjével napokat töltött a károsultak között, akiknek adományt is sikerült juttatni, emellett mentális támogatást is. Jótékonysági hangversenyek is szervezett. Szelíd, de határozott kérése az elesettek megsegítésére nagyon sok esetben talált meghallgatásra.

Személyiségéből fakadó empátiával, szerénységgel, alázattal, megbocsátani tudással – az ért sérelmeket- derűvel és nagy bizalommal, mélységes hittel végezte a rábízottak szolgálatát egészen 2020. november 18-án bekövetkezett haláláig.
 
1980.ban kapta az első elismerést az „Orvosi Hetilap Markusovszky díjat” dr. István Lajos professzorral közösen írt közleményéért.
1983-ban Kiváló Egészségnevelő Munkáért díjat kapott, 1984-ben az „Intézmény Kiváló Dolgozója” lett. Kiváló Munkáért díjat kapta 1986-ban az akkori egészségügyi minisztertől.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatától 1996.ban érdemelte ki a” Pálos Károly díj II. fokozata”- díjat, 1997.ben a népjóléti minisztertől „Elismerő Oklevelet” kapott.

Vas Megye Közgyűlése 1999-ben és 2008-ban az „Önkormányzat Szolgálatáért” kitüntető emlékplakettel és oklevéllel jutalmazta. Vas Megye Önkormányzata Főjegyzőjétől „Közigazgatási Munkáért” emléklapot kapott 2006.ban. „Dr. Stranz Gyula Emlékplakettet” vehette át a Markusovszky kórháztól 2004.ben és kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként az egészségügyi miniszter a „Pro Sanitate-díjjal” jutalmazta 2008-ban.

 

Pedagógus Életműdíj

Dallos Gyula (posztumusz)

Dallos Gyula tanári diplomáját az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karának matematika-fizika szakán szerezte 1967-ben. Az egyetem elvégzése után 20 éven át a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban tanított.

1987-től egészen a 2008. évi nyugdíjba vonulásáig a Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola Kollégium (az egykori Orlay) igazgatójaként szolgálta Szombathely városát. Ötször pályázott és ötször választották meg intézményvezetőnek. Mint igazgató a korszerű és hatékony iskolavezetési módszereket preferálta, amit önképzéssel és egyéb képzési lehetőségek kihasználásával valósított meg. Hitvallása: az élethosszig tartó tanulás nem csak elmélet, hanem gyakorlat is.

1987-ben az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium felkérésére egyik kidolgozója volt a nagy népszerűségnek és hírnévnek örvendő, középfokú kéttannyelvű idegenforgalmi képzésnek, majd ennek kísérleti bevezetését elsőként vállalta iskolájának tantestülete. Nevéhez fűződik az idegenforgalmi, külkereskedelmi szakok bevezetése, a vendéglátói és kereskedelmi képzés megújítása.

Közreműködött az akkori Közoktatási és a Szakképzési törvény előkészítésében, szakmai vitákat szervezett és vezetett. Többször véleményezte az akkori Oktatási Minisztérium, a szakminisztériumok és a Nemzeti Szakképzési Intézet anyagait. Kiemelten kezelte a tehetséggondozást, amelyet az országos versenyeken elért eredmények is igazoltak. A sikeresen felvételiző végzősök aránya   a nyelvvizsgával rendelkezők száma jelentősen emelkedett.
 
Figyelemre méltó tudományos tevékenysége is, amelyeknek köszönhetően jelentős szakmai tekintélyre tett szert. 1995-ben megyei pedagógiai pályázaton első díjat nyert, dolgozatai jelentek meg a Pedagógiai Írásokban, a Köznevelésben, a Szakoktatás és a Szakképzésben.
 
Dallos Gyula a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolák Országos Szervezetének alapítója és 18 évig elnöke, 2007 óta pedig örökös tiszteletbeli elnöke volt. 2008-ban vonult nyugdíjba, 78 évesen, 2023 áprilisában hunyt el.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata „Oktatásügyért-díjjal” tüntette ki 1996-ban, majd több mint négy évtizedes pedagógusmunkájáért 2008-ban a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjét vehette át.
 
Mind a tanári, mind a vezetői munkáját a felkészültség és az igényesség jellemezte. Színvonalas intézményvezetői és pedagógiai munkássága, jelentős közéleti szerepvállalása példaértékű volt nemcsak az igazgatói közösségen belül, hanem a város minden oktatásügyben dolgozó munkatársa számára. Kapcsolatépítésben kiváló, a társintézményekkel a kapcsolata kiemelkedő volt. Sokat tett a város, a megye hírnevének öregbítéséért. Vezetői teendői soha nem távolították el a tanulóktól, folyamatosan, közvetlenül is foglalkozott a diákok nevelésével és oktatásával.
 
Munkáját elhívatottan szerette, életének meghatározó része volt. Személyében a diákok és pedagógusok, igazgató kollégái és a városvezetés olyan vezetőt ismerhetett meg, aki egész életével, tevékenységével bizonyította azt, hogy hiteles, emberformáló pedagógus.

Évtizedes vezetői, pedagógiai munkája példaértékű. Szaktudására, emberségére, humorára kollégái, tanítványai a mai napig emlékeznek. Egyedülálló személyiség volt, Szombathely egyik pedagógus ikonja.

 

Zielbauer György

1977-től az Eleki Általános Iskola és Diákotthonban nevelő tanárként kezdte pedagógus pályafutását. 1983-tól a tanárképző főiskola elvégzését követően Szombathelyen, a Népfront utcai Általános Iskolában kezdett tanítani, technika tantárgyat. 1983-ban államvizsgázott könyvtár – matematika szakon, majd 1986-ban elvégezte az általános iskolai technika tanár, illetve 2011-ben az okleveles technikatanár szakot.

1993-tól a Reguly Antal Általános Iskolánál könyvtár, matematika és technika szakos tanár. 1995-től a Szombathelyi Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola igazgatója. A Pécsi Tudományegyetemen közoktatás vezetői szakon végzett 2002-ben. Szombathely környéki általános iskolákban is szívesen alkalmazták óraadó technika szakos tanárként, így két tanévet a Rumi Rajki Általános Iskolában tevékenykedett 2009 és 2011 között, valamint a 2011/2012-es tanévben a táplánszentkereszti Apáczai Csere János Általános Iskolában.
 
Intézményvezetőként eltöltött évei alatt 2013-tól bevezetésre került a Reguly Antal Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolában a bővített nyelvoktató forma. 2015-ben az intézmény fenntartását átvette Szombathely Megyei Jogú Város Német Önkormányzata. Innentől kezdődően saját és pályázati erőforrásokat használnak fel az intézmény működésének javítására: iskolai bútorzat cseréje, az iskolaudvar átalakítása, a vizesblokkok korszerűsítése, a B épület hőszigetelése, projektorok, interaktív táblák, laptopok vásárlása. 2020-ban először, 2023-ban másodszor nyerte el az intézmény az Oktatási Hivatal Bázisintézményi címet.
2015-től tanügyigazgatási és minősítő szakértői munkát látott el.
 
2016-tól minősítő szakértőként kutatótanári minősítő feladatokat is bíztak rá az általános minősítő és tanfelügyeleti tevékenysége mellett. Korábban OKV-s mérések minőségbiztosító szakértője volt, valamint 2019-ben az Országos Lengyel Önkormányzat megbízásából a Lengyel Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola pedagógia programjának szakértői véleményezését végezte.
 
Feladatkörei közé tartozott 2017 és 2020 között Vas megye egyes középiskoláiban az iskolai közösségi szolgálati tevékenység (IKSZ) monitoring vizsgálata a Nemzeti Pedagógus Kar megbízásából, valamint 2017-ben és 2018-ban a KIFIR profil tisztítási tevékenysége az Oktatási Hivatal felkérésére.
 
2002-2006 között SzMJV Német Önkormányzatának szavazattal bíró tagja. Ebben az időszakban a Horváth Önkormányzat elnökével karöltve kezdeményezték a városba bevezető kétszámjegyű főutaknál a helyiségnév tábláknak a nemzetiségek nyelven való feltüntetését, valamint a minden év szeptemberében a Vasi Múzeum Faluban a Szombathelyi Nemzetiségek Napjának megszervezését. Támogatta a horvát nemzetiségi oktatás elindítását a Váci Mihály utcai Általános Iskolában, valamint a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. Mindig támogatólag állt a nemzetiségi kérések, indítványok tárgyalásához a városi képviselő-testületi üléseken.
 
2006-tól képviselője, majd elnökhelyettese Szombathely Megyei Jogú Város Német Önkormányzatának, ahol fő feladatának a nemzetiségi oktatási ügyek támogatását tekinti óvodai és iskolai szinten.
 
Szerteágazó pedagógusi, szakértői és vezetői tevékenysége elismerésre méltó.  A pedagógusi pályán több évtizede tanúsított odaadó, kiemelkedő munkája, a magyarországi németség oktatása terén végzett úttörő munkásága példamutató.

 

Szombathely Sportjáért Életműdíj

Tóth Sándor

Tóth Sándor 1937.szeptember 22-én született Szombathelyen. Tanulmányait a Fiú Kereskedelmi és Közgazdasági Technikumban kezdte, majd 1980-ban a Testnevelési Főiskola Sportszervezői szakon végzett.

16 éves korától motorversenyzőként szerepelt az Magyar Honvédelmi Szövetségben. Későbbiekben a Honvéd Egyesület színeiben röplabdázott. 1974-ben röplabda edzői oklevelet szerzett, és ezt követően a Savaria Sportegyesület csapatával 6 éven át szerepelt az NB ll-es bajnokságban.

Munkáját 1957-ben a Magyar Honvédelmi Szövetségben, gépjárműképző gyakorlati szakoktatóként kezdte. 1972-től a Városi Tanács Művelődési Osztályán a Safrankó úti Sporttelep (Sugár úti Sportcentrum) vezetője lett, majd a városi sportlétesítmények összevonását követően a Sportlétesítményeket Fenntartó Szervezet irányításával bízták meg.
 
Nevéhez fűződik a nyitott sporttelep akció, többek között a nagysikerű „Utcák-Terek Bajnokság” beindítása, Kiemelkedő tevékenysége volt 3 szombathelyi lakótelep sportpályáinak kialakítása, melyből a legnagyobb a Joskar-Ola városrészen épült meg. (3 bekerített aszfaltos tenisz és 2 aszfaltos kispálya, szánkódomb). Munkásságához sorolható még a Sportliget kialakításának teljes gyakorlati lebonyolítása.

A Magyar Röplabda Szövetségben elnökségi tagnak választották, illetve 4 évig titkári szerepet is vállalt. A mozgás és a sport egész életében meghatározó szerepet töltött be.
 
1987. június 13-14-én részt vett az NSZK-beli Darmstadtban megrendezett Nemzetközi Ifjúsági Sporttalálkozón, melyen elsőként Magyarországról Szombathely városa vett részt. 1988. július 24-25. között megrendezett XVII. Nemzetközi Gyermek Sporttalálkozó Szervező Bizottság tagjaként, az élelmezés és a szállás lebonyolításnak felelőse volt.
 
Nyugdíjba vonulása után több civil szervezet alapítója. Többek között a Szombathelyi Szív a Szívért Egyesület alelnöke, Aranykorúak Sport és Egészséges Életmód Egyesület alapító tagja. 2006-ban a Szombathelyi Evangélikus Egyház az országban elsőként alakult Férfikörének alapító tagja és elnöke.

Tóth Sándor a mai napig is aktívan és folyamatosan részt vesz a fenti szervezetek munkájában.

 

Pro Sanitate Savariae Életműdíj

Dr. Haklits Györgyi

A Kiskar utcai Felnőtt Háziorvosi Rendelő főorvosa, belgyógyászat és háziorvostan szakorvosa.

Dr. Haklits Györgyi több mint két évtizede dolgozik fáradhatatlanul Szombathely háziorvosi alapellátásában. Lelkiismeretes és emberséges hozzáállását betegei nap, mint nap tapasztalhatják. Munkavégzését magas szakmai színvonalon, nagyfokú odafigyelés, precizitás jellemzi. A város egészségügyi alapellátásának javításához kimagasló szakmai tudása mellett a háziorvosok munkáját összegfogó kollegiális vezetőként is hozzájárul immár 10 éve.  Kitartó, áldozatos munkájával kollégái elismerését is kivívta, melynek eredményeként a szombathelyi városi háziorvosi ügyelet vezetőjének is megválasztották.

2020-ban az Országos Mentőszolgálattal kötött ügyeleti szerződés megszűnésekor oroszlánrészt vállalt az új szombathelyi Ügyeleti Ellátó Központ elindításában, működtetésének megszervezésében. Az egészségügyet érintő jogszabályokat rendszeresen figyelemmel kíséri, és az aktuális teendőket, újdonságokat kollégáival is megosztja. Megbízható, nagy teherbírású munkatárs, aki a vállalt feladatait maradéktalanul teljesíti, melyet a COVID 19 járvány alatt is bizonyított azzal, hogy a pandémia miatt egyébként is megnövekedett leterheltség mellett, a járvány második, harmadik hullámában több beteg kollégáját is helyettesítette egy időben.

 

Szombathely Kultúrájáért Életműdíj

Kovács Géza

Kovács Géza, Blattner Géza-díjas bábművész. 1985-től 1998-ig a kecskeméti Ciróka Bábszínházat irányította. Közben barátaival létrehozta a Maskarás Céhet, mellyel kiléptek az óvó színházi falak közül, visszavitték a műfajt oda, ahonnan eredt: az utcákra és terekre. Produkcióikkal az egész világot bejárták. 2004-ben a zalaegerszegi és Zala megyei önkormányzat felkérésére alapító igazgatója lett a Griff Bábszínháznak.

2009. óta a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Irányításával – a színházi kritikusok és a színházi szakma véleménye szerint - a Mesebolt az ország meghatározó, a vidék egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert gyermekszínházi műhelyévé vált.

A társulat idehaza és külföldön is várt fellépője a színházi fesztiváloknak. Előadásaik és alkotóik Kovács Géza igazgatása alatt 20 hazai és 3 külföldi elismerést érdemeltek ki. Köztük a legnagyobb szlovákiai színházi fesztivál fődíját, idehaza a színházi kritikusok díját, két alkalommal a legjobb gyermekszínházi előadásnak járó Üveghegy-díjat. De átvehették Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatának Weöres Sándor-díját is.

Kovács Gézának elévülhetetlen érdemei vannak a magyar vásári bábhagyomány megőrzésében, megújításában.  Rendeztett Budapesten, Pécsett, Győrött, Egerben, Szegeden, Békéscsabán, Kecskeméten, Szombathelyen, Debrecenben, Veszprémben. Dogozott a Centrál Színházban, s a Nemzeti Színházban is, mint bábos társrendező. Számos bábjátékot írt.

Játszott szóló bábjátékot felnőtteknek, gyermekeknek.  Oktatott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Az elmúlt évtizedekben sok fiatal művészt indított el a pályán.

Ars poeticáját így fogalmazta meg: „Olyan bábszínházban hiszek, amely képes formálni, alakítani környezetének arculatát, kulturális igényszintjét, amely feltámaszt és éltet, amely részt vesz otthonának hétköz- és ünnepnapjaiban, amely önmaga is képes ünnepeket teremteni. Olyan bábszínházban hiszek, amely egyszerre tiszteli a hagyományokat, épít ezekre és egyben képes ezeket korszerű bábszínházi formában megmutatni. Egyszerre megőriz és megújít.”

 

Masszi Ferenc

Masszi Ferenc több mint négy évtizede meghatározó alakja Szombathely képzőművészeti életének. Alkotói, művészetközvetítői és művészetszervezői munkássága kiváló példa arra, hogyan tud szakmai kvalitás és elhivatottság, közösséget és értéket teremtő szándék innovatív módon, magas színvonalon és hatékonyan megvalósulni.


 
1953-ban született Pápán. 1978-ban a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán, 1982-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán (ma Képzőművészeti Egyetem) diplomázott.
 
A nagy múltú Derkovits Képzőművész Kör, majd az általa alapított Imágo Művészeti Szabadiskola vezetőjeként évtizedekkel ezelőtt olyan nyitott és szabad szellemiségű alkotó műhelyt hozott létre, amely az ott folyó munka szakmai minőségének is köszönhetően számtalan későbbi képzőművészeti karrier elindításában játszott szerepet. Az 1990-es évek elején az ő ötletének és kezdeményezésének eredményeképpen alakult meg a Művészeti Szakközépiskola Képzőművészeti Tagozata, ahol a kezdetektől fogva meghatározó szerepet töltött be az intézmény szakmai arculatának kialakításában. Diákjai több rangos versenyen értek el előkelő helyezéseket, nagy számban kerülnek be hazai és külföldi művészeti főiskolákra, egyetemekre. Éveken keresztül óraadó tanára volt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolának, valamint jogutódjának, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának. A főiskolán működő Németh László Szakkollégium hallgatói számára vizuális művészeti kurzusokat vezetett. Alapítója és vezető művész-tanára a szombathelyi Artopolis Művészeti Iskolának is.  Számos szakmai továbbképzést tartott a város rajz tanárai számára, de hátrányos helyzetű gyerekeknek és pszichiátriai betegeknek is tartott foglalkozásokat.
Művészetszervezői tevékenysége során többek között az ő nevéhez fűződött a szombathelyi „Utcagaléria”, a Társalgó Galéria, a Seven Arts Galéria kiállításainak megtervezése. Aktív szerepet vállalt a Szombathely kulturális arculatát mára meghatározó Bloomsday koncepciójának kialakításában és elindításában. Tevékeny szerepet vállalt az Ars Savaria művészeti kiadvány létrehozásában is, mely a városban élő képzőművészek bemutatására vállalkozott. Nyolc éven át volt a Művészetek Háza Pincegalériájának művészeti tanácsadója, kurátorként több mint száz kiállítás koncepciója és megrendezése kapcsolódott a nevéhez. A Weöres Sándor Színház Thea-Tér kiállításai közel két éven keresztül tanúskodtak művészet iránti elkötelezettségéről, a kortárs képzőművészeti szcénában való otthonos jelenlétéről. A szombathelyi Vitalitás Galéria Művészeti Alapítványának kuratóriumi tagjaként ugyancsak a kiállítások megtervezésében vállalt vezető szerepet. Az elmúlt negyvenöt évben Szombathelyen megvalósuló számtalan képzőművészeti esemény, rendezvény, kiállítás résztvevője, létrehozója.

Tanári és művészetszervezői tevékenysége mellett aktív szereplője a kortárs képzőművészeti életnek. Számtalan hazai és nemzetközi, egyéni és csoportos kiállítás, projektek, szakmai elismerés fűződik a nevéhez. Jelentős könyvillusztrátori munkássága. Szépirodalmi és szakkönyveket, sorozatokat és tudományos kiadványokat egyaránt illusztrált, ezek között találhatjuk a több nyelvre is lefordított 12 legszebb magyar vershez készült rézkarc-fantáziákat, a Szent Márton templom és látógatóközpont felkérésére készített, Szent Márton élettörténetét bemutató grafikai sorozatot, valamint a Savaria Múzeum számára készített, Savaria ókori életét bemutató képeskönyv is. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Westwerk Alkotóműhelynek, és megszűnéséig a Vasi Műhelynek. 2016-ban alkotói és oktatói munkássága elismeréseként Vas megyei Príma Díjat kapott.
Festményeinek világát gyakran groteszk és ironikus látásmód jellemzi, ezt a kritikai attitűdöt azonban mindig áthatja a gondolkodó ember humanisztikus szemlélete, értékrendje.

Vissza az előző oldalra

Adatfeltöltésért felelős: Polgármesteri Kabinet

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2024.03.27. 10:50