Ugrás a FőmenüreUgrás a Fő tartalomraUgrás a Lábléchez

Egyéni gazdaságok összeírása, 2023. november–december

2023.11.13. 14:11

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) november 15. és december 15. között hajtja végre rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági összeírását. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, a gazdálkodók számára, továbbá az uniós adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges információkat biztosítsa. A felvétel eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntéshozókat, a támogatási rendszerek megalapozását segítik.

 

 

Az adatszolgáltatás elsősorban a növénytermesztésre, az állattenyésztésre, a mezőgazdasági tevékenységet végző munkaerőre, a beruházásokra és a termeléssel kapcsolatos ráfordításokra terjed ki.

Az összeírás része az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programnak és a végrehajtást uniós jogszabályok is előírják, így a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény és az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program kötelező adatszolgáltatásairól szóló kormányrendelet alapján az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező. Ugyanakkor a 2020. évi Agrárcenzus és a hivatalban folyó módszertani fejlesztések lehetővé tették, hogy a 2021 júniusi összeírás óta a felvétel mintaelemszámát nagymértékben csökkentsük, így mérsékelve az adatszolgáltatói terheket. A minta a tíz évenkénti Agrárcenzus, illetve a két cenzus között 3-4 évente megtartott gazdaságszerkezeti összeírást követően rotálódik. A legutóbbi gazdaságszerkezeti összeírást 2023-ban hajtottuk végre, ennek megfelelően 2023-2025 között új mintával dolgozunk.

kérdőív kitöltéséhez szükség van a gazdaság adminisztratív azonosítóinak megadására. A gyors kitöltés érdekében a kérdőív kitöltés megkezdése előtt javasolt előkészíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai azonosító(ka)t és a Magyar Államkincstár ügyfél-azonosító(ka)t. Az azonosító(k) pontos megadása azt a célt szolgálja, hogy minél eredményesebben tudjuk felhasználni az adminisztratív, hivatalos adatbázisokban már rendelkezésre álló adatokat, amelyeket így nem kell az adatszolgáltatóktól megkérdezni.

A felvétel szempontjából kiemelkedő fontosságú, hogy az adatszolgáltatás a gazdaság egészére (az együtt gazdálkodókra) vonatkozik, függetlenül attól, hogy a gazdasághoz kapcsolódóan hány személy részesül támogatásban. Ha több néven részesül a gazdaság támogatásban, illetve többen őstermelők, de együtt gazdálkodnak (közösek a termelőeszközök és közös az irányító), akkor a teljes területről és állatállományról összevontan kell adatot szolgáltatni.

A felvétel során gyűjtött egyedi adatokat a hivatal a vonatkozó adatvédelmi, adatkezelési törvényi előírásoknak megfelelően kezeli, azokat kizárólag statisztikai célokra használja fel.

Az adatfelvételhez két kérdőív kapcsolódik:

Kapcsolódó letölthető tartalom (1)

Vissza az előző oldalra

Adatfeltöltésért felelős: Polgármesteri Hivatal - minden Osztály

Oldal tartalma utoljára módosítva: 2023.11.13. 14:14